Komeetan näyttely pääkirjastossa


Kirkkonummen Komeetalla oli näyttely Kirkkonummen pääkirjaston Porkkalasalissa 11.3.-4.4.2009. Näyttely oli samantyyppinen kuin syyskuussa 2006. Ursasta lainattiin runsaasti materiaalia, esim. tähtitieteen perusteiden näyttelytaulut. Ursan materiaalit olivat täsmälleen samat, mutta Komeetan materiaalit olivat suurelta osin muuttuneet.

Toinen suuri Ursasta lainattu kokonaisuus oli tähtitieteen historiasta kertovat näyttelytaulut. Siihen kuuluu lähes 20 taulua. Ursasta lainattiin myös suuri tähtitaivaan planisfääri, joka seisoo lattialla. Planisfääriin laitetaan kellonaika ja päivämäärä kohdakkain ja saadaan tähtitaivaan kulloinenkin asento.

Klikkaa kuvaa!

Vasemmalla Seppo Ritamäen tähtikuvia, takana tähtitieteen perusteiden näyttelytaulut, seinällä tähtitieteen historian näyttelytauluja, pöytäplanisfääri ja edessä oikealla Ursan meteoriittikokoelma.

Aurinkokunnan mallit lainattiin myös Ursasta sekä meteoriittikokoelma. Ursasta oli myös kurkistuslaatikko, jossa katsotaan eri kohteita eri välineillä tai paikan päältä.

Komeetan osuus kertoi toiminnasta. Komeetan aineistoa oli pääasiassa näyttelysermeillä. Koetettiin houkutella uusia jäseniä. Näyttelyssä olevaan keltaiseen laatikkoon voi laittaa jäseneksi ilmoittautumiset. Jäseniä tulikin useita.

Tähtitornista kerrottiin laajalti mm. sen rakentamisesta ja sijainnista. Seppo Ritamäki Kirkkonummen Masalasta pani esille runsaasti tähtikuvia. Esillä oli myös mm. Antti Kuosmasen Komeetan tähtitornilla ottamia kuvia sekä Ville Lindforsin kuvia.

Yhdessä vitriinissä pyöri Komeetan esittelyvideo sekä viime toukokuussa Kirkkonummella pidetyistä valtakunnallisista Tähtipäivistä kertova video.

Klikkaa kuvaa!
Näyttelyä rakentamassa Ville Lindfors ja Hannu Hongisto.

Klikkaa kuvaa!
Aurinkokunnan kappaleiden kokoja mittakaavassa 1:1 miljardi. Vitriinissä vasemmalla planeetoista suurin, Jupiter, ja sen oikealla puolella rengasplaneetta Saturnus. Takana siniset planeetat Uranus ja Neptunus sekä pienet maankaltaiset planeetat. Vitriinin ulkopuolella on valtava Aurinko.

Näyttelyä häiritsi se, että samassa tilassa pidettiin runsaasti iltakokouksia. Tällöin näyttelysermit työnnettiin pois tuolien tieltä. Ja aina sermejä ei pantu heti takaisin. 3.4. olisi ollut tilaisuus tutustua näyttelyyn johdetusti, mutta harva käytti tilaisuutta hyväkseen.

Teksti ja kuvat Seppo Linnaluoto

Näyttely syyskuussa 2006

Ajankohtaista

 

Tapahtumia

Komeetan kerho

Kirkkonummen Komeetta kokoontuu maanantaisin klo 18-20 Volsissa entisessä koulussa vastapäätä Volskotia tai kesäkautena läheisellä Komakallion havaintoalueella. Katso tarkemmin .

Esitelmät jatkuvat

Seuraava esitelmä on tiistaina 12.3.2024 klo 18 Fyyri -kirjastossa. Katso tarkemmin.

Esitelmän jälkeen on yhdistyksen kevätkokous.

Tähtinäytännöt

Tähtinäytännöt ovat selkeällä säällä su ja ma pimeällä syyskuusta maaliskuuhun. Katso tarkemmin

Lastenkerho
Komeetan lastenkerho etsii uutta vetäjää. Se kokoontuu yleensä joka toinen tiistai klo 18.30-20. Seuraavat kerhon kokoontumiset ovat selvitettävänä. Katso tarkemmin.

Leijona yöllä etelässä, Neitsyen galaksijoukot keväisten tähtikuvaajien kohteina.

Kuu, Mars ja Venus hallitsevat taivasta auringon laskun jälkeen. .

Satunnaisia eli sporadisia meteoreja näkyy parhaiten aamuyöstä elo-huhtikuussa. Pimeänä kuuttomana yönä niitä voi nähdä jopa kymmenkunta tunnissa. Revontulia näkyy Etelä-Suomessa muutaman kerran vuodessa.