Kokkolan Capella logo 24.10.2001 Merkurius
Halkaisija: 4880 km
Pyörähdysaika: 25 vrk 1 t
Kiertoaika: 88 vrk
Etäisyys auringosta: 58 milj. km
Kuita: 0

Uutisia

24.10.2001 Mars Odyssey onnistuneesti Marsin kiertoradalla

Mars Odyssey onnistuneesti satelliittiradalle
NASAn uusin Mars-luotain 2001 Mars Odyssey asettui onnistuneesti Marsin satelliittiradalle varhain tänä aamuna Suomen aikaa. Asettuminen soikealle satelliittiradalle tapahtui käyttämällä luotaimen rakettimoottoreita kahdenkymmenen minuutin ajan.

Kun jarrutusta oli kulunut kymmenen minuuttia, luotain sujahti Marsin taakse, jolloin radioyhteys katkesi ja se palautui vasta kahdenkymmenen minuutin kuluttua kelo 05:56 (EET) luotaimen tultua esiin planeetan takaa. NASAssa koettiin muutaman sekunnin ajan jos minkälaisia tunteita, kun radioyhteys saatiin muodostettua yksitoista sekuntia myöhemmin kuin mitä oli odotettu. Radioyhteyden palattua puhekesi lennon valvonnan huoneessa melkoinen hulabaloo onnistuneen operaation johdosta.

Radioyhteyden palattua saatiin vahvistus sille, että luotaimen tietokone oli sammuttanut rakettimoottorit ohjelman mukaisesti ja avaruusalus oli asettunut uudelle radalleen. Radan ominaisuuksien yksityiskohdat saadaan vasta muutaman tunnin kuluessa kun saapuva data on analysoitu mutta alustavien tulosten mukaan kaikki on niin kuin pitääkin.

2001 Mars Odyssey laukaistiin kohti Marsia huhtikuun 7 päivänä Boeing Delta II kantoraketilla. Se on ensimmäinen NASAn Mars-luotain vuoden 1999 menetysten jälkeen.

Odyssey tulee seuraavien parin kolmen kuukauden aikana muutamaan rataansa ns. ilmajarrutuksella. Lopullinen rata, jonka luotain saavuttaa helmikuun alussa, tulee olemaan noin 400 km korkeudella ja kiertoaika on parisen tuntia. Luotain ei laskeudu Marsin pinnalle vaan tekee havaintoja planeetasta parin kolmen seuraavan vuoden ajan satelliittiradalta.

Odysseyn tehtävänä on tehdä havaintoja Marsin geologisista muodostelmista, pintakerroksen rakenteesta ja mineralogiasta. Yksi päätavoitteista on veden tai jään etsintä. Sen lisäksi etsittävien luetteloon on lisätty vulkaanisen toiminnan ilmaisevat laavaesiintymät. Luotain tekee mittauksia ja havaintoja myös Marsia ympäröivistä mahdollisista säteilyvyöhykkeistä jotka on tunnettava, ennekuin miehitettyjä lentoja planeetalle voidaan edes suunnitella.

 

Internetistä löytyy lisätietoja osoitteesta http://mars.jpl.nasa.gov/odyssey/

© AVARUUS verkkojulkaisu 24.10.2001

Paluu uutissivulle