Kokkolan Capella logo 19.1.2001 Merkurius
Halkaisija: 4880 km
Pyörähdysaika: 25 vrk 1 t
Kiertoaika: 88 vrk
Etäisyys auringosta: 58 milj. km
Kuita: 0

Uutisia

17.1.2001 Nasa aikoo räjäyttää komeetanKomeetta

Nasan suunnitelma on nimeltään Deep Impact ja sen tarkoituksena on saada lisätietoa komeettojen materiaalista ja sitäkautta myös aurinkokunnan syntymekanismeista.

Käytännössä suunnitelma etenee siten että tammikuussa 2004 luotain laukaistaan ja seuraavana vuonna luotaimesta irtoaa kuparinen 'ammus' joka 24 tuntia irtoamisen jälkeen törmää komeetta Tempel 1:een nopeudella 10km/sekunti.
Vaikka 'ammus' ei ole suuren suuri on sen nopus niin suuri että se saa aikaan kraatterin jonka leveys on 100 metriä ja syvyys 30 metriä. Luotain havaitsee kauempaa sitten räjähdyksen aikaansaannosta ja myös maasta käsin tehdään havaintoja.

Projektin avulla on tarkoitus saada myös lisätietoa joska näillä kovilla keinoilla voitaisiin tulevaisuudessa torjua maapalloa kohti tulevia taivaankappaleita. Laskelmien mukaan komeetan rataa voidaan tällä räjäyksellä muuttaa varsin vaatimattomat 100-1000 kilometriä.
Laskelmissa on toki epävarmuustekijöitä sillä komeettojen koostumuksesta ei olla täysin varmoja (ovatko ne likaisia lumipalloja vai jotain kiinteämpää ainetta).

Paluu uutissivulle