Kokkolan Capella logo 15.10.2001 Merkurius
Halkaisija: 4880 km
Pyörähdysaika: 25 vrk 1 t
Kiertoaika: 88 vrk
Etäisyys auringosta: 58 milj. km
Kuita: 0

Uutisia

15.10.2001 ESA suunnittelee 3.5 metrin avaruusteleskooppiaESAn 3.5 metrin Hersche-teleskooppi

Suuria (yli 8-metrisiä) kaukoputkia on maanpäällä jo useita toiminnassa, mutta avaruudessa on toistaiseksi vasta yksi 'iso' avaruusteleskooppi, eli amerikkalaisten Hubble-teleskooppi (joka tosin on urallaan tarjonnut merkittävää havainaintomateriaalia).

NASAlla on suunnitelmissa myös projekti nimeltään NGST (Next Generation Space Telescope), jossa nykysuunnitelmien mukaan olisi vähintään 6 metrin peili.

NGSTn laukaisu on suunniteltu tapahtuvaksi vuonna 2009, mutta jo sitä ennen, vuonna 2007, on tarkoitus saada Euroopan avaruusjärjestön (ESAn) 3.5 metrinen avaruusteleskooppi taivaalle tekemään havaintoja maailmankaikkeuden ensimmäisistä galakseista.

Herchel-teleskooppi on eurooppalaisten oma projekti jonka päävastuu on nyt päätetty antaa ranskalaiselle Astrium-yhtiölle joka siis suunnittelee ja valmistaa teleskoopin pää- ja apupeilit. Teleskoopin tekeminen avaruuteen on valtava haaste, koska peili joutuu kestämään vaikeita olosuhteita (tärinää ja suuria lämpötilanvaihteluita) matkallaan kiertoradalle. Herschel-teleskooppi sijoitetaan ns Lagrandin pisteeseen, jossa satelliitti pysyy käytännössä ikuisesti ilman ratakorjauksia. Tästä tosin aiheutuu se että koska tämä piste on 1.5 miljoonan kilometrin päästä maapallosta ei sinne voida tehdä huoltolentoja ja teleskoopin pitää toimia omin avuin luotettavasti koko toiminta-aikansa.

Teleskoopin peili on aivan uudentyyppisestä materiaalia ja lisäksi se valmistetaan 12 erillisestä palasesta, jotka sitten yhdistetään.
Myös Suomi saa kunniaa, sillä turkulainen Opteon on mukana teleskoopin valmistuksessa.

Lisätietoa ESAn Herschel-sivustosta

Paluu uutissivulle