Kokkolan Capella logo 20.11.2000 Merkurius
Halkaisija: 4880 km
Pyörähdysaika: 25 vrk 1 t
Kiertoaika: 88 vrk
Etäisyys auringosta: 58 milj. km
Kuita: 0

Uutisia

27.11.2000 ISS levittää siipensäISS täydellisenä (taiteilijan näkemys)

Torstaina 30.11. matkaan lähtevällä avaruussukkula Endeavourin miehistöllä on edessään kiitollinen tehtävä; avaruusaseman energiantuotantoon tarkoitetut aurinkopaneelit aukaistaan täyteen mittaansa (jalkapallokentän kokoiseen!).
Sukkulan lastina oleva pakattu aurinkopaneelirakennelma on painavin yksittäinen kappale (17 tonnia) mitä sukkulalla on avaruuteen koskaan viety.

Aurinkopaneelin kokoamistyö on nähtävissä myös livenä NASA TV:n välityksellä internetistä. Ensimmäistä kertaa avaruuskävelijöillä on mukanaan (kypäröissä) myös henkilökohtaiset kamerat joiden kuvaa myös välitetään maahan.

Kun paneelit on asennettu, avaruuskävelijät palaavat sukkulaan ja tietokoneen välityksellä annetaan komento joka levittää paneelit täyteen mittaansa. Kunkin paneelin avautuminen kestää 13 minuuttia.

Kun kaikki paneelit ovat auenneet, saa avaruusasema 64 kilowatin verran sähkövirtaa (tämä riittäisi n. 30 tavalliselle kotitaloudelle). Samalla avaruusaseman kokonaiskirkkaus maasta katsoen kasvaa niin että siitä tulee tähtitaivaan kolmanneksi kirkkain kohde.
Harmi vain että Suomesta katsoen asema näkyy niin matalalla horisontin yläpuolella.

Linkki Nasan sukkulasivuille

Paluu uutissivulle