Kokkolan Capella logo 27.10.2000 Merkurius
Halkaisija: 4880 km
Pyörähdysaika: 25 vrk 1 t
Kiertoaika: 88 vrk
Etäisyys auringosta: 58 milj. km
Kuita: 0

Uutisia

27.10.2000Saturnukselle neljä uutta kuutaSaturnus

Saturnukselta on löydetty neljä aikaisemmin havaitsematonta kuuta. Uuden löydön myötä kuiden kokonaismäärä nousee 22 joka on uusi ennätys. Aikaisemmin kärkipaikkaa piti hallussaan Uranus 21 kuulla.

Nyt löydetyistä neljästä kuusta kaksi ensimmäistä löydettiin Euroopan eteläisessä (ESO) La Silla Observatoriossa elokuun 7 päivänä tänä vuonna. Havaintoon käytettiin 2,2 m kaukoputkea. Loput kaksi löydettiin syyskuun 23/24 päivinä kanadalais-ransakalais-hawaiilaisella 3,5 m kaukoputkella Hawaiilla. Havaintojen aikana havaittiin myös ESOn aikaisemmin löytämät kuut. Havainnot on vahvistettu useassa eri observatoriossa. Nyt löydettyjen ja vahvistettujen kuulöytöjen lisäksi kuvista on havaittu useita kohteita jotka saattavat olla edelleen aikaisemmin havaitsemattomia kuita.

Uudet kuut kiertävät Saturnusta hieman epästabiililla radalla. Ne kiertävät emoplaneettaansa verrattain kaukana ja saattavat olla alunperin Saturnuksen kaappaamia asteroideja. Aikaisemmin Saturnuksen kuista Phoebe on vastaavanlaisella radalla. Jupiterilla on epästabiileilla radoilla yhteensä yhdeksän kuuta, Neptunuksella kaksi ja Uranuksella viisi kuuta. Nyt havaittujen Saturnuksen kuiden koko on 10 - 50 km.

 

© AVARUUS verkkojulkaisu 27.10.2000

Paluu uutissivulle