Kokkolan Capella logo

24.10.1998

Merkurius
Halkaisija: 4880 km
Pyörähdysaika: 88 vrk
Kiertoaika: 687 vrk
Etäisyys auringosta: 58 milj. km
Kuita: 0

Uutisia

24.10.1998 Venäjä hyllyttää suunnitelmansa lähettää suuri avaruuspeili kiertoradalle. Peilin tarkoituksena oli toimia keinotekoisena valonlähteenä yöaikaan Venäjän eri kaupungeissa, eli siis toimia katuvalojen korvikkeena.

Znamya 2.5:n nimellä kulkeneen kokeen tarkoitus oli viedä kiertoradalle 25 metrin avaruuspeili, joka sitten olisi heijastanut Auringon valoa Maahan. Syynä suunnitelman peruuntumiseen oli arvattava; Venäjän krooniset rahavaikeudet.

Znamyan lähettämä valokeila olisi maassa ollut 7-8 kilometrin levyinen ja maasta katsoen peili olisi näkynyt 5-10 kertaa kirkkaampana kuin täysikuu.

Jatkosuunnitelmissa Venäjällä oli Znamyan jälkeen myös isompia versioita, jopa 200 metrin kokoisia peilejä. Nämä olisivat maasta katsoen näkyneet 10-100 kertaa täysikuun veroisina.

Vuonna 1993 Venäjä kuitenkin testasi ideaa pienemmällä 20 metrin peilillä, jonka valoa suunnattiin mm. Pariisiin.

Venäjän suunnitelmat ovat herättäneet kriittisiä reaktioita varsinkin tähtitieteilijöiden parissa jotka pelkäävät menettävänsä taistelun yleistä valosaastetta vastaan. Jo nyt taivaalla lentävät Iridiumit ovat ihastuneiden kommenttien ohellä herättäneet myös kielteisiä arvioita.

Paluu uutissivulle