Altair ry
Tähtitieteellinen yhdistys Keski-Uudenmaan Altair ry

Kaukoputket ja kiikarit

        


Altairilla on käytössään kaikkiaan 13 kaukoputkea ja kiikaria. Pienimmät näistä kulkevat näppärästi vaikka repussa havaintoretkille ja suurimmat kaipaavat autokyytiä. Suurinta putkista voi siirrellä vain nosturilla ja kuorma-autolla, sen painaessa useita tonneja. Pienet putket ovat myös jäsenistön lainattavissa kerhoillassa tai muutoin annettavan kurssituksen jälkeen.


Peilikaukoputket

Lomo AZT-27

Yhdistyksen suurin kaukoputki. Artjärven Viestikalliolle pystytetty teleskooppi on alkujaan 80-luvulla Neuvostoliitosta Suomeen clearing-kaupan osana tullut ammattitasoinen havaintolaite. Tultaessa 2000-luvulle teleskooppi oli jo pahasti vanhentunut sekä varsin huonossa kunnossa. Helsingin yliopisto lahjoitti laitteen harrastajakäyttöön ja Altair siirsi sen Artjärvelle yhdessä Artjärven Viestiteknisen yhdistyksen kanssa, jonka kanssa yhdistys myös omistaa sen. Cassegrain-tyyppisen teleskoopin pääpeilin läpimitta on 500mm ja polttoväli 8000mm. Koko laite on noin 4m korkea ja painaa 6-8 tonnia. Kauden 2005-06 aikana teleskoopin ympärille rakentuu 4,5x4,5 metrin pohja-alainen observatorio.


31cm dobson

Yhdistyksen liikuteltavista kaukoputkista suurin. Alumiiniseen putkeen sijoitettu optiikka on Altairille harvinaisella tavalla ostettu uutena maahantuojalta. Itse putken runko on hankittu suomalaiselta harrastajalta käyttämättömänä ja asennettu dobson jalustalle. Myös teräksinen equatoriaalinen jalusta, tulevaa torniasennusta varten on varastossa. Newton-tyyppisen kaukoputken pääpeilin läpimitta on 310mm ja polttoväli 1300mm. Kaukoputki on käytössä vain yhdistyksen omissa tilaisuuksissa, eikä sitä ole lainattu jäsenille kotikäyttöön.


Pikku-Lomo

Lomo AZT-27:n kylkiäisenä tulleen autoquiderin optiikan ympärille rakennettu, Terho Erkkilän toteuttama cassegrain-tyyppinen peilikaukoputki. Ilman tarkkoja tulevaisuuden suunnitelmia putki on asennettuna matalalle dobson-jalustalle ja on siis hivenen hankala käsiteltävä. Suuri polttoväli tarjoaa kuitenkin kohtalaisen suuria suurennuksia ja optiikan laatu myös mahdollistaa sen. Putken optinen läpimitta on 200mm ja polttoväli 4000mm. Tulevaisuudessa putkelle tullaan tekemään sen ominaisuuksia vastaava jalusta ja mahdollisesti kiinteä sijoitus.


Aarne

Altairin kunniajäsenen Aarne Arvosen yhdistykselle lahjoittaman optiikan ympärille toteutettu perinteinen Newton-kaukoputki, dobson-jalustalla. Alkuperäisen, jo aikaisemmin romutetun kaukoputken tyyliä mukaillen Terho Erkkilä toteutti vanerisen, nelikulmaisen putken ja siihen alumiiniset helat ja luukut. Aarne Arvosen alkujaan itse hioman peilin läpimitta on 150mm ja polttoväli 1500mm. Aarne-putki on yksi Altairin ahkerimmin käytetyistä havaintolaitteista.


RET 50

Serkkunsa RET 45:n tehokkaampi versio. Kaukoputken katadioptrinen rakenne tekee rungosta fyysisesti lyhyemmän vaimentaen heiluntaa tuulen ja havaitsijan toimien seurauksena. Umpinainen rakenne vähentää myös epämiellyttäviä lämpimän ilman virtauksia putken sisällä. Kaukoputki on ollut välillä alkuperäistä hivenen epävakaata, puista kolmijalkaa tulevammassa rautajalustassa, mutta on nyt taas palautettu alkuperäiseen jalkaansa. Huteruudestaan huolimatta puinen kolmijalka on lyömätön kuljetettavuudessa ja siksi sopiva paljon lainakäytössä olevaan laitteeseen. Kaukoputken peilin läpimitta 114mm ja polttoväli 1000mm.


RET 45

Perinteinen Japanilainen Newton-peilikaukoputki. Yksi takavuosien myydyimmistä harrastajaputkista. Kaukoputki on ollut pitkään sijoitettuna RET 50-kaukoputken jalustaan, tämän oltua kiinni raskaassa linkkipeilin jalassa. Jalustan vaikea kuljetettavuus käytännössä lopetti RET 50-putken käytön ja nyt molemmat RET-kaukoputket ovat taas kiinni alkuperäisissä puisissa jalustoissaan. RET 45:n varustukseen kuuluu myös Auringon projisointitaso. Putken peilin läpimitta on 114mm, apupeilin läpimitta 33x48mm, polttoväli 900mm ja valovoima 7,9 (f/d). Teoreettinen erotuskyky 1 kaariminuutti.


Mizar TAL-1

Neuvostovalmisteinen kaukoputki, joka saapui lahjoituksena jäsenkunnan iloksi elokuussa 2005. Muutamien pienten korjausten jälkeen kaukoputki aloitti ahkeran havaintokäytön. Mizar on toiminut niin näytäntölaitteena, kerhoiltojen käytössä, kuin jäsenistön lainaputkenakin. Kaukoputkessa on alkuperäisenä varustuksena tukeva metallijalusta, sakasalaisella pystytyksellä. Newton-tyyppisen kaukoputken peilin läpimitta on 110mm, polttoväli 900mm ja valovoima 7,9 (f/d).


MTO 8

Pieni ja piskuinen kameran peilitele, joka on pienellä lisäpalalla muutettavissa cassegrain-tyyppiseksi peilikaukoputkeksi. Ilman lisäpalaa putken perään sopivat kaikki vakiokierteen omaavat kamerat, esim. Altairin Zenit. Peilin läpimitta on 60mm polttoväli 300mm. Kokemattomalle käyttäjälle kameraobjektiivien tapaan putken etupään kiertäminen tarkennettaessa vaatii pientä harjoittelua. Myös etsinputken puuttuminen tuo oman lisävärin työskentelyyn. Laitteen rungossa on kierteet tavalliselle kamerajalustalle, sekä isommalle standardille.


Linssikaukoputket

16,5cm linssikaukoputki

Lyhyt ja painava linssikaukoputki, jonka alkuna on ollut iso episkoopin linssi, kaikkine korjauslaseineen. Altairin jäsen Risto Hiltunen asensi linssin taakse teräsputken ja sen jatkoksi panssarivunun periskoopin yläpään ja hännänhuipuksi valokuvien suurennuskoneen tarkennuslaitteen. Koko komeus on ripustettuna Yleisradion vanhaan linkkipeilin jalkaan. Valovoimainen putki on siis varsin painava, mutta mielenkiinoinen ja toimiva laite. (Tämä on se sama laite, jota erään tapahtumasarjan vuoksi kutsutaan myös singoksi.) Linssin läpimitta on 165mm ja polttoväli 900mm.


Laiz Wetzlar

Saksalaiseen Laitzin linssioptiikkaan rakennettu pieni lasikuituinen linssikaukoputki. Altairin jäsenen, Kai Forssénin konstruoiman kaukoputken tarkennuslaitteena toimii kameran objektiivi ilman linssejä. Putken pohjassa on kierteet normaalille kamerajalustalle. Linssin läpimitta 95mm ja polttoväli 400mm. Putki on pienenä ja valovoimaisena erityisen sopiva esimerkiksi komeettojen havaitsemiseen ja muutoinkin mukaanotettavaksi erilaisille retkille ja lomareissuille.


Bresser

Muovirunkoinen, kevyt linssikaukoputki. Kaukoputkelle on hankittu sen oman puisen jalustan ja pitkään käytetyn kamerajalustan tilalle Lidlin Skylux-kaukoputken alumiininen kolmijalka. Kevyt peruskaukoputki soveltuu erityisesti planeetojen, Kuun ja Auringon tarkkailuun sekä yleisputkeksi keveään harrastamiseen ja retkille. Linssin läpimitta on 60mm ja polttoväli 700mm. Varusteista löytyy myös sovite 1,25 tuuman okulaareille.


Kiikarit

Baader-kiikarit

Aikoinaan, juuri ennen Hale-Bopp-komeetan ilmaantumista hankitut isohkot kiikarit. Kiikarit soveltuvat näppärän kuljetettavuutensa ansiosta lomareissujen ja leirien havaintolaitteeksi. Sen hyvä valovoima, laaja näkökenttä ja molempien silmien käyttömahdollisuus tekevät siitä hienon välineen taivaan maisemien ihailijalle, komeettojen ja muiden sumumaisten kohteiden tarkkailijalle sekä satelliittien havaitsijalle. Kiikaria käytetään yleisimmin yhdistyksen Manfrotto-jalustalta, pienen sovitepalan avulla, mutta se on mahdollista asettaa mille tahansa normaalille kameran tai videokameran jalustalle. Linssien läpimitat ovat 80mm, suurennus 15 kertainen ja näkökenttä 3,5 astetta.


Olympus-kiikarit

 

Lahjoituksena saadut 7x50 peruskiikarit. Tähtitaivaan opiskeluun ja monen isomman havaintolaitteen apulaitteeksi soveltuva väline. Perinteisten peruskiikarien koko ja kaikille harrastajille tutut toiminnot tekevät tästä välineestä varsin hyvän valinnan myös lomareissujen yleiskiikariksi. Siis maisemien, lintujen ja tähtien tarkkailuun. Laite on pienellä jalustasovitteella kelpo väline, jopa aivan kunnollisten havaintojenkin tekoon.

 



Optiikka | Altair ry | Yhteystietoja
altair(a)ursa.fi

Päivitetty 9.4.2007 matti.salo(a)ursa.fi
© Copyright Tähtitieteellinen yhdistys Keski-Uudenmaan Altair ry