Kochab Clock

(uudelleen ohjattu kohteesta Rakenteluopas.KochabClock)

< Napasuuntaus | Kuvausopas | Drift Align >

Pelkän napaetsimen käyttö (riippuen tietysti napaetsimestä) - ei välttämättä tuota tähtikuvaukseen riittävän hyvää napasuuntausta. Esimerkiksi Syntan jalustojen napaetsimessä olevien Otavan ja Kassiopeian kuvien avulla napaetsin menee korkeintaan 10 asteen tarkkuudella oikeaan asentoon, mikä aiheuttaa reilusti virhettä napasuuntaukseen.

Kochab Clock on hyvin yksinkertainen menetelmä, jolla pääsee suhteellisen tarkkoihin suuntauksiin. Siitä saa kohtuullisen tarkan ja nopean muunnelman aikaiseksi hyödyntämällä ekvatoriaalisen jalustan napatähtäintä ja vastapainoakselia, sekä Kochabin, Pohjantähden ja taivaannavan paikkoja taivaalla. Aikaa tällä menetelmällä napasuuntaukseen kuluu tyypillisesti noin minuutti tai kaksi. Etu muihin menetelmiin verrattuna onkin juuri menetelmän nopeus.

Tässä menetelmässä hyödynnetään siis myös napatähtäintä, joten on hyvin tärkeää ensin suunnata napatähtäin jalustan ohjeiden mukaisesti. Lisäksi menetelmä edellyttää, että kuviolevy asetetaan oikeaan asentoon vastapainoakselin suhteen. Syntan tehtaalta tulleista napatähtäimistä kuvion voi kääntää löysäämällä kolmea kuusiokoloruuvia, joilla napatähtäimen kuvio kohdistetaan. Levyä pääsee kääntämään irroittamalla napatähtäimestä okulaarin. Suuntaus kannattaakin tehdä samalla tai mielellään ennen kun kohdistaa napatähtäintä. Kuvio käännetään niin, että pohjantähden paikka on vastapainoakselin puolella.

Napatähtäimen asettelu

Tämän jälkeen on tarkistettava, että napatähtäin on tuntiakselin kanssa tarkalleen samassa suunnassa. Käytännössä tämä tapahtuu esimerkiksi kohdistamalla napatähtäin johonkin kohteeseen ja pyöräyttämällä tuntiakselia.. Napatähtäimen on pysyttävä kohteessa koko kierroksen ajan. Jos se liikkuu, vaatii napatähtäin säätämistä.

Säätäminen tapahtuu kohdistamalla napatähtäin johonkin kohteeseen ja pyöräyttämällä tuntiakselia 180 astetta. Painetaan merkille liikuttu matka ja suunnataan napatähtäin puoleen väliin tätä matkaa. Tätä toistetaan kunnes napa pysyy paikallaan kohteessa pyöritettäessä tuntiakselia. Napaetsimen suuntaaminen onnistuu Syntan EQ-jaustojen napatähtäimissä kolmen kuusiokoloruuvin avulla, jotka siirtävät pientä lasinpalaa, missä on napatähtäimen kohdistuskuvio. Kannattaa huomata, että ainakin Orion Skyview Prossa kohdistettava kuviolevy on myös kiinni samoilla ruuveilla ja voi irrota, kun niitä löysätään. Legendaarisella Andy's Shot Glass -sivustolla on mainio opetusvideo napatähtäimen kohdistamiseen.

Jalustan suuntaaminen tähtien avulla. (Napatähtäimen näkymä on ylösalaisin, kuten yleensä linssiputkissa. NCP sijaitsee Pohjantähden ja Kochabin välissä.)

Kochab Clock menetelmä perustuu siihen yksinkertaiseen seikkaan, että Pohjoinen taivaannapa sijaitsee lähes tarkalleen Kochabin ja Pohjantähden välisellä linjalla. Kun Pohjantähden merkki napatähtäimessä on linjassa vastapainoakselin kanssa, on napaetsimen kääntäminen oikeaan asentoon helppo tehtävä. Katsotaan vastapainoakselin yli taivaalle samalla kääntäen tuntiakselia niin, että Kochab ja Pohjantähti ovat täsmälleen samassa linjassa vastapainoakselin kanssa. Näin Pohjantähden paikka napaetsimen kuviossa on tarkalleen oikealla paikalla ja asettamalla pohjantähti merkin kohdalle saavutetaan hyvä napasuuntaus, joka riittää jo useiden minuuttien valotukseen.