Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Sami Jumppanen (sami.jumppanen_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 04.06.2012



Hei,
vastaanpa pikaisesti tähän:

2012/6/1 Ari Leander <ari.leander79@gmail.com>:
> minulla ei ole tuulimittareista kokemuksia joten kokeneiden
> kommentteja noista mittareista olisi kiva saada?
>
> -Ari-

En tiedä tuosta kokeneisuudestani, mutta vanha Skywatch Meteos minulla on. Tällainen sivu löytyi kyseisestä värkistä ekana netistä: http://www.myallterrainboard.co.uk/p/523/Wind-Meters/SkyWatch-Instruments-SkyWatch-Meteos-Wind-Meter-Brown.htm

Mitähän nyt tuulimittarista osaisi kommentoida? Käyttötarkoitus: tuulen nopeuden mittaaminen missä tahansa. Laatu: kohdallaan. Vertailun vuoksi: olen ostanut 70 eurolla kokonaisen langattoman sääaseman, joka sisältää sademäärän mittauksen, kosteuden yms. Kun tuulimittarille laitetaan sama hintalappu, ainakin minä oletan, että laite on kaikin puolin moitteeton.

Ensimmäisenä mieleen tulee kaksi erilaista tapaa mitata tuulen nopeus: tuuleen suunnattava aksiaalinen "ropeli" ja sivusta puhallettava vaakaroottori (olen kuullut maininnan Savonius-roottori), jota ei tarvitse suunnata. Sellainen on helppo laittaa vaikka itsekseen jalustaan pihalle keskituulta ja huippua mittaamaan. Muuten ei kai ole suurta väliä, kumpaako roottoria käyttää. Paitsi että aksiaalisella voi ehkä paremmin tehdä pistemittauksia, esim. jonkin puhaltimen mittaus. Vaakaroottori vaatii melko leveän, yhtenäisesti liikkuvan ilmavirran.

Muut yksityiskohdat ovat sitten lisämausteita; haluaako ilmankosteusmittauksen, taustavalon yms. Omassa mittarissani pätkii lämpötilan mittaus, joka ei koskaan ole kovin käyttökelpoinen ollutkaan (lämpötila laskee tuskastuttavan hitaasti), joten pelkällä tuulitiedolla mennään, mutta sehän se on se pääasia.

Mittarit siis ovat hyviä, kyse on lähinnä siitä, tarvitseeko sellaista. Omasta puolestani voin sanoa, että hyötykapine isolla hoolla :)

-- 
Sami Jumppanen
[photo/music/blog/info] http://samijum.pp.fi

--
Myrskybongausjaoston postituslista: myrskybongarit-l@ursa.fi
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/harrastus/harrastajat-verkossa/sahkopostilistat/jaostojen-sahkopostilistat.html
Listan www-arkisto: http://www-old.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html