Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Esa Palmi (esa.palmi_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 03.07.2011



Moi.

Ei päivää ilman ukkosta, vai miten sitä sanotaan :) Tänä kesänä on ainakin Pirkanmaalla riittänyt salamointia tarjonneita piirteettömiä ukkosia. Ei ole tarvinnut ukkospäivinä kuin muutama kymmenen kilometriä yleensä ajaa autolla, niin ainakin on salamointia näkynyt. Kummasti sitä vielä pari vuotta sitten valitettiin ettei tule tänne mitään, nyt tuntuu olevan muualla kuivemmat jaksot!

Eilen töiden jälkeen huomasin Ylöjärven keskustasta Kurussa päin mukavasti kuplineita pilvenhuippuja. Kun sama suunta oli myös mökille, niin ei tarvinnut edes ylimääräisiä kilometrejä ajella. Lähestyessä Kurun keskustaa pilvi kehittyi koko ajan isommaksi ja vilautti raetutkassakin ensimmäiset raesignaalit. Tietäen paikalliset kuvauspaikat (joita on tasan kaksi), ajoin paikalliselle uimarannalle Hevossaareen. Tällöin pilvi oli jo kehittynyt murisevaksi ukkospilveksi, johon liittyi koko ajan koillisesta uutta pilveä pitäen systeemin hyvin virkeänä. Hetken Hevossaaressa kuvailtuani tumma kehittyvä pilvenreuna oli jo niin lähellä, että katsoin parhaaksi siirtyä autoon. Lähes samalla hetkellä kun kamat olivat kasassa, löi vielä sateettomasta uudesta kehittyvästä osasta maasalama muutaman sadan metrin päähän läheiseen metsään. Autolle päästyäni ihmettelin uimareiden suurta hinkua olla edelleen laiturilla ja järvessä. No, hetken päästä noin sadan metrin päähän laiturista järveen iskenyt salama sai ihmisiin kovasti liikettä ja ranta autioitui nopeasti. En ole ennen nähnyt noin kaukaa pilvenreunalta suoraan maahan iskenyttä salamaa. Uimarannalla ei koko aikana satanut vettä, vaan sateen raja meni noin kilometrin päässä. Yritin vielä löytää hieman turvallisemmasta paikkaa kauempaa katselumahdollisuuksia, mutta loput lähisalamat räsähtelivät autosta katseltuna. Tämän ukkosen kuoltua pois kuului vielä neljästä eri suunnasta ukkosen jyrinää. Pieniä, paikallaan olleita soluja, jotka tarjosivat hyvin herkästi maasalamaa pienestäkin pilvenriekaleesta. Yhden salamointia katselin vielä lähempänä mökkiä.

Joitain otoksia:
http://orko.galleria.fi/kuvat/Ukkoset%2C+pilvet%2C+myrskyt..../2011/Hein%E4kuu/2.7/

Ihan mukava ukkospäivä, vaikka pilvet olivat tämän kesän tapaan melkoista mössöä. Näihin ukkosiin ei liittynyt minkäänlaista tuulenvirettä, vaan koko ajan oli lähes täysin tyyntä.

--
-Esa-

--

Myrskybongareiden sdhkvpostilista: myrskybongarit-l@ursa.fi *** Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html *** Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html