Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

jori.hamalainen_at_hidden_email_address.net
Päiväyksen mukaan: 05.11.2008


Kannattaa päiväkuvauksessakin kuvata manuaalivalotuksella (aika, aukko ja iso), manuaalivalkotasapainolla ja manuaalitarkennuksella. Sen jälkeen kameran ei tarvitse tehdä mitään muuta kuin valottaa kenno kun laukaisinta painetaan. Tällä yleensä saadaan "suljinviipeet" minimiin.

Mutta eriasia on että kannattaako noita päiväsalamia still-kameralla kuvata - ei ne ainakaan minun mielestäni ole mitenkään hienoja tai mielenkiintoisia kun vertaa yökuviin missä salama valottaa pilvet, sateen ja ilmakehän pölyn/hiukkaset eri väriseksi.

Päiväsalamakuvaukseen mielestäni kannattaa hommata progressive scan HD-videokamera (720p tai 1080p) - kuvata sillä alivalottuneesti (jos manuaalivalotus onnistuu sen parempi koska tällöin kamera ei pumppaa kirkkausvaihtelun takia) jalustalta ja sitten kun salama on räpsähtänyt toivottavasti monelle framelle niin stäkätä ne normaalivalotukselliseksi kuvaksi ihan vaikka tähtikuvien pinoamisohjelmilla. Toki mitään yökuva-spektaakkelia tällä ei saa aikaan, mutta purkauskanavat kyllä löytyvät.

Paljon helpompaa ja monipuolisempaa (kuvata jotain muutakin) käyttää videokameraa kuin ostaa lähes 300e laite joka *saattaa* toimia ja käytetään vain yhdessä tarkoituksessa. Ja kyllä webbisivu-esittelyyn 1280x720 (720p) kuva on ihan riittävän tarkka jos 1080p kameraa ei ole.

"Yökuvaan valotuksen lopetus kun salama on välähtänyt" - siihen on moodi bulb järkkäreissä.. :) Mutta bulb:n avulla on aika vaikeaa saada kokonaisvalotusta kuvaan kuntoon, ainakin jos salaman välähdyksen mukaan yrittää valottaa. Sen takia itse käytän manuaalivalotusta - suurinpiirtein manuaalivalotan -2:lla kuvan, jotta maisema vastaisisi mitä silmäkin näkee ja salamanisku lisävalottaa. Ja kuvaan siteen osuu salama tai sitten ei. Ja tähän olen valittanut aikojen kuluessa noissa Canoneissa ettei dark framen kuvausta saa disabloitua (ennen CHDK:ta), jolloin sulkimen aukiolohyötysuhde on alle 50%.

//Jori

--
Myrskybongareiden sdhkvpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html

  • application/x-pkcs7-signature liite: smime.p7s