Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Mats Kommonen (mats_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 08.07.2005



Päi,

Kävin pienellä kierroksella, jonka tulokset jäivät aika laihoiksi molempien tavoitteideni osalta; ei "core-punchia" kunnon myräkkään eikä toisaalta kunnollisia kuviakaan. Laitan kumminkin tämän listalle esimerkkinä siitä, mitä useimmat takaa-ajot varmaan ovat.

Iltapäivä alkoi kunnon paukkeella Naantalista pohjoiseen, solut olivat Maskun-Nousiaisten kieppeillä ja merituuli piti ne sitkeästi paikallaan. Jyrinä kuului Luonnonmaalle koko ajan selvästi ja pilvet täyttivät koko pohjoisen taivaan, mutta lähestymistä ei ollut odotettavissa. Liikkelle siis.

Vaikeaksi chasettamisen teki se, että pilvet olivat jo muodostaneet laajahkon sadealueen, joten näköhavaintojen varassa ei kovin pitkälle pötkinyt. Kännykässä oli FMI:n Rainman ja kannettavassa Presson kuva (ja meilitse tuleva raporttitulva), kommunikaattorissa GPS ja kartta. Ensimmäinen kohde oli Turun ohikulkutie, tavoitteena päästä etsimään hyvää poikkittaiskohtaa kahden solun väliin. Rainman johdatti lopulta Lietoon keskustan pohjoispuolelle, jossa seurasin "etummaista solua" takaviistosta, se oli selkeästi jo hiipumassa.

http://www.cc.utu.fi/tietoturva/privtemp/20050707/050707-1615-Lieto.mov

Seuraavaksi analyysi, että rintama kulkee eteläkaakkoon ja rannikon solut alkavat muuttua sadepilviksi, sisämaassa uudet solut ovat vielä vahvistumisvaiheessa, ja hidas eteneminen koilliseen veisi koko solukon läpi sopivalla vauhdilla. Kymppitietä kohti "varmaa apajaa" siis. Tarvasjoella pieni tilannetarkistus ja liikkeelle:

http://www.cc.utu.fi/tietoturva/privtemp/20050707/050707-1730-ajo-ypaja.mov

Jälleen hiipuva solu. Edelleen liikkeelle, "takuuvarma" spottireitti näytti taas toimivalta, eli kymppitietä kantatien 52 kulmaan ja kohti Someroa, viimeisen ison solun reitti menee sen myötäisesti hiukan itäpuolella Forssan yli kohti Vihtiä. Ja kuten kuvasta kuuluu, rätinää on am-radiossa koko ajan:

http://www.cc.utu.fi/tietoturva/privtemp/20050707/050707-1745-Jokioinen-ajo.mov

Luonnollisesti, kun auton saa pysäytettyä aukean laidalle, rätinä harvenee heti, mutta sai siitä sentään pari salamaa tallennettua:

http://www.cc.utu.fi/tietoturva/privtemp/20050707/050707-1748-Jokioinen.mov

Sitten taas kiireenvilkkaa eteenpäin, jotta pääsisi vielä etusektoriin odottelemaan, vieläkö pilvi jaksaa. Selkeästi tämäkin kärki oli jo rauhoittumassa, mutta en jaksanut enää lähteä kohti hml-lahti-akselia (treen rakeista oli jo kuultu jne), vaan päätin jatkaa tätä pilveä loppuun asti. Someron lähellä viimeinen pysähdys ja taas pari salamaa talteen:

http://www.cc.utu.fi/tietoturva/privtemp/20050707/050707-1750-Somero.mov

Sen jälkeen Somerniemen seudulla pientä corettamista, muutama lähiosuma hitaan ajon aikana. Ei kuitenkaan veretseisauttavaa lähisalamaa, niinkuin viime vuonna Somerniemen tanhupaikassa samanlaisella kierroksella. Somero-Karkkila-reitillä on kovin vähän peltoaukeita, korpiseinämät tien molemmin puolin tekevät näköhavainnoinnin heikoksi. Karkkilassa sade oli rankimmillaan, samoin hermot, kun ihmiset eivät uskalla ajaa, kun eivät tunne autonsa liirtorajoja. Sitten pilven alta kakkostietä pois ja tekemään vielä viimeinen pysähdys pilven etupuolella. Muitakin bongaajia oli liikkeellä:

http://www.cc.utu.fi/tietoturva/privtemp/20050707/VT2.jpg

Tämmöttis eilen. Kameran äänipuoli on pienoinen pettymys, se korostaa kapeaa keskialuetta niin voimakkaasti, että AM-radion taustasuhina melkein peittää kaiken muun alleen, myös ukkosen jyrinät ja jopa auton käyntiäänen.

Kuvamateriaali ei ole kovin kummoista, noin laajoja ukkospilviä on vaikea kuvata noin läheltä (3-10km), kun salamoita tulee vähän sieltä sun täältä. Enemmän nuo pätkät ovat tunnelmakuvia kuin salamakavalkadeja :)

("Filming and navigating while driving performed by a trained professional; don't try this at home" :)

(filmit ovat väliaikaistallennuksessa em. kansiossa, poistan ne työsivustolta ennenpitkää..)

-- 


        Mats

--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/cgi-bin/majordomo?myrskybongarit-l&ro ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html