Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l_ät_ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l_ät_ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

timo.leponiemi_at_hidden_email_address.net
Päiväyksen mukaan: 11.02.2005


Säiden ääriolot aiheuttavat merkittäviä taloudellisia vahinkoja
-

Suomessa on ollut poikkeuksellisia säitä viime vuosina. Niistä on aiheutunut yhteiskunnalle ja kansalaisille erilaisia haittoja ja mm. taloudelliset vaikutukset ovat olleet merkittäviä. Vahin-kojen torjuntaan ollaan varautumassa aiempaa tehokkaammin. Myös keväälle 2005 ennakoi-daan vahingollisia kevättulvia.
-

Vuoden 2002 kesä oli poikkeuksellisen lämmin, syksy ennätyskuiva ja seuraava talvi erittäin kylmä. Koko vuosi 2003 oli niukkasateinen. Viime vuoden keväällä kuivuus alkoi taittua ja seurasi poikke-ukselliset rankkasateet heinä - elokussa 2004. Tämä vuosi on alkanut ennätyssatein ja myös meri on myllertänyt. Suomessa tulisi varautua mahdollisiin ensi kevään vahingollisiin tulviin, joita on odo-tettavissa lähes koko maassa. Itä- ja Keski-Suomen järvien, Kokemäenjoen ja Kymijoen vesistöjen järvien pinnat ylittävät jo reilusti ajankohdan keskiarvon, eikä kevään sulamisvesille ehkä kyetä varaamaan riittävästi tilaa.
-

SYKEssä tehdyn arvion mukaan vuosien 2002-2003 kuivuus aiheutti noin yli 100 miljoonan euron menetykset. Tulvat aiheuttavat myös suuria taloudellisia vahinkoja. Tulvavahingoista rakennusva-hinkoja on yleensä noin puolet, aineelliset ja maatalouden vahingot ovat yhteensä noin 40 prosent-tia. Kesän 2004 tulvavahinkojen kokonaismääräksi on arvioitu noin 7,3 milj. euroa. Tästä summasta korvataan 60-80% hyväksyttävistä vahinkokustannuksista. Korvausprosentti vaihtelee vahinkokoh-detyypeittäin.
-

Ilmaston muutoksen arvioidaan nostavan maapallon keskilämpötilaa, lisäävän sateita ja kohottavan merten pintaa. Muutosten suuruus vaihtelee alueittain. Suomessa talvet tulisivat olemaan entistä lyhyempiä, kesät muutaman asteen lämpimämpiä ja poikkeuksellisia sääolosuhteita olisi nykyistä useammin. Kuivakaudet mahdollisesti yleistyisivät, rankkasateet lisääntyisivät ja merivesi olisi ai-empaa korkeammalla.
-

Sään ääri - ilmiöt lisääntyvät ja niihin on ryhdytty myös Suomessa varautumaan. Vuonna 2003 val-mistuneessa suurtulvatyöryhmän loppuraportissa on useita ehdotuksia toimenpiteiksi suurista tulvis-ta aiheutuvien vahinkojen vähentämiseksi. Vuonna 2004 valmistui maa- ja metsätalousministeriön Suomen ympäristökeskuksessa (SYKE) teettämä selvitys vuosien 2002-2003 poikkeuksellisen kui-vuuden vaikutuksista. Tämän vuoden alussa valmistuu ilmastonmuutoksen kansallinen sopeutumis-strategia. Käynnissä on lisäksi useita tutkimushankkeita kuten tulvien kartoittaminen satelliitilta mm. Kemijoella ja Vantaanjoella (FloodMAN), tulvakartoituksen kehittämishanke (EXTRE-FLOOD), tulvatutkimuksen koordinointihanke EU:ssa (CRUE) sekä alkava hanke rankkasateisiin varautumisen parantamiseksi (RATU). Ilmastonmuutoksen vaikutusta kaikkein suurimpiin odotet-tavissa oleviin tulviin, patojen mitoitustulviin, tutkitaan myös SYKEssä parasta aikaa.
-

Kuivuuskautena 2002-2003 suurimmat vahingot kohdistuivat vedenhankinnalle, rakennuksille sekä maa- ja metsätaloudelle. Suurimmat taloudelliset vaikutukset aiheutuivat vähentyneestä vesivoiman tuotannosta ja sähkön hinnan noususta. Alhainen pohjavedenkorkeus aiheutti kaivojen kuivumista ja johti vesipulaan yli 1 100 maatilalla ja 10 000 kotitaloudessa. Tehdyn kyselyn mukaan vettä kul-jetettiin yhteensä yli 250 000 m3, ja pelkästään veden kuljetuskustannukset olivat noin 1,5 miljoo-naa euroa. Lisäksi kuivuus aiheutti savikolle rakennettujen talojen epätasaisia painumia ja kallistu-mia, joten monia taloja esimerkiksi Lounais-Suomessa oli korjattava pikaisesti.
-

Tulvavahinkojen ennakoimiseksi on useita keinoja. Tärkeää on esimerkiksi vesistön lähelle raken-nettaessa varmistaa rakennusvirastosta tai alueellisesta ympäristökeskuksesta rakennuksen alin suo-siteltava rakentamiskorkeus. Jos rakennus kuitenkin on jo tulva-alueella, on aiheellista harkita ra-kennuksen suojaamista ja huomioida, että vesi voi virrata myös putkijohtoja pitkin talon kellariin. Rakennusviranomaisten tulee varmistaa, ettei tulva - alueille sijoiteta uusia rakennuksia, rakenteita eikä muita toimintoja niin, että tulva aiheuttaa niille merkittävää vahinkoa.
-

Lisätietoja:
-

Kehitysinsinööri Jari Silander, Suomen ympäristökeskus(SYKE), puh. (09) 4030 0504,
jari.silander_ät_ymparisto.fi
Hydrologi Esko Kuusisto, SYKE, puh. (09) 4030 0566, 040 831 9165, esko.kuusisto_ät_ymparisto.fi
-

Tulvat:
DI Erkki A. Järvinen, SYKE, puh. (09) 4030 0512, 040 740 1593, erkki.jarvinen _ät_ymparisto.fi
Hydrologi Bertel Vehviläinen, (09) 4030 0562, 040 561 5533
-

Tulvakorvaukset:
Ylitarkastaja Veli-Pekka Reskola, maa- ja metsätalousministeriö/ maaseutu- ja tukipolitiikkayksik-kö, puh. (09)160 53396, 040-546 9065, veli-pekka.reskola_ät_mmm.fi
-

Raportti, Vuosien 2002-2003 poikkeuksellisen kuivuuden vaikutukset SY731: www.ymparisto.fi > Palvelut, tuotteet j... > Julkaisut > Suomen ympäristö
-sarja > Suomen ympä-ristö -sa... > SY731 Vuosien 2002-2003
poikkeuksellisen kuivuuden vaikutukset

--

Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi *** Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/cgi-bin/majordomo?myrskybongarit-l&ro *** Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html