Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Kai Hämäläinen (kai.o.hamalainen_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 16.06.2010



Hei kaikki,

Tällä listalla kun tuli puheeksi pilvityyppien harrastaminen, tuli mieleen toiseksi uusimmassa T+A:ssa ollut juttu tähtitaivaan ilmenemisestä suomalaisessa maalaustaiteessa. Kun noita Suomen taiteen kultakauden maisemamaalauksia katselee, voi helposti huomata että pilvet eivät teoksissa ole yhtään sen enempää hatusta vedettyjä, vaan yhtä hyvin esitettyjä kuin esim. puut ja pensaat joiden lajit voi tunnistaa. Siinä taustalla täytyy olla samanlaista pilvityyppien harrastuneisuutta kuin esim. tähtitaivaan tuntemus. Noita teoksiahan ei maalattu paikan päällä, vaan usein miten ateljeessa apuna luonnoksia ja kirjoitettuja muistiinpanoja näkymästä. Pelkän näkömuistin varaan ei niin yksityioskohtaisia teoksia pysty rakentamaan vaan siinä täytyy olla syvällisempää "käsittämistä" siitä mitä kaikkea kuvaan on tarkoitus laittaa. Kultakauden taiteilijathan olivat lähes kaikki ystäviä keskenään ja viettivät paljon aikaa yhdessä muutenkin kuin Pariisin vuosinaan, joten varmasti tietoa on jaettu ja harrastettu yhdessä. Ja tosiaan kuvanveistäjä Emil Wikström oli varsinainen tähtiharrastusaktiivi, hän mm. teki paljon piirroshavaintoja suurimmista planeetoista ja auringonpilkuista.

-kh

--

Halojaoston ja ilmakehän valoilmiöiden jaoston sähköpostilista: ilmakeha-l_at_ursa.fi *** Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html *** Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/ilmakeha2-l/summary.html


» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)