Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jarkko Korhonen (jarkkoko_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 26.03.2003



Pistänpä oman lusikkani soppaan vielä.

En tiedä prosenttia, mutta ehkä lonkalta sanoen 95% näytelmistä pitää sisällään vain yleisiä haloja, siis A-lomakehaloja. Esim. näytelmä, jossa on rupuinen 22r, sivuauringot ja pilarintynkä, on erittäin kätevä raportoida vain piirustuksilla. Sellaisen kuvaaminen on tietysti kunnioitettavaa, jos haluaa esim. kerätä valokuvan jokaiseta tekemästään halokuvasta. Minä en niin aio tehdä.

Tämä listalla käyty hyödyllinenkin keskusteluhan fokusoituu minusta nimenomaan näihin harviniaisten halomuotojen näytelmiin, joita on vähän. On selvää, että kritiikkiä pitää olla. Havaintojen arvo on mielestäni halojaoston vetäjän/vetäjien arvioitavissa. Minusta Jarmo on monesti tehnyt hyvää arviointityötä toteamalla UMissa tai tällä listalla, että havainto syystä x ja toisaalta syystä y on epävarma ja sellaiseksi jääkin. Tämä on hyvä näin. Liian kovilla sanoilla tai liian rankalla arvostelulla ei kannata ottaa riskiä, että hyvä harrastus - halohavainnointi - kuolisi. Käsittääkseni nykyään aktiivihavaitsijoita on aimo annos vähemmän kuin joskus 90-luvun puolivälin aikaan, joten harvoja ei ole hyvä karkoittaa. Itse en vähästä arvostelustakaan pelästy ja suutu, mutta voi olla että joku loukkaantuu.

Palatakseni vielä tuohon tosiasiaan, että jos oletetaan, että 95% näytelmistä on perushalojanäytelmiä - ja siis helposti aloittelijoidenkin havaittavissa - ovat aloittelijat iso resurssi siinä kuin kokeneemmat ja jopa gurutkin. Havainnoimalla kaikkia haloja saamme luotettavaa tilaa halojen kokonaismääristä, esiintymisalueista jne. Minusta itsestäni perus-A-havainto on miltei yhtä tärkeä kuin B-havainto. Toki harvinaisuuksista on otettava kaikki irti, kun niitä on taivaalla, mutta omasta mielestäni, erityisesti esteettiseltä kantilta, nimenomaan A-halot muodostavat ne kaikkein komeimmat näytelmät, vaikka ei B-kamaa mukana olisikaan.

Siis toivoisinkin, että harvinaisten halojen näytelmien tulkintaan otetaan tällä listalla ehdotettua rariteettipolitiikkaa ja kritiikkiä, mutta SAMALLA otettaisiin ilolla vastaan infoa peruskamasta, jota on helppo ja nopea piirtää luonnokseksi A-lomakkeen oheen. Viime aikoina ja vuosina UMiissa on kivasti tätä peruskamaa ollut mukana, mutta toivon myös, että jatkossakin keskitytään tasapuolisesti kaikkeen ja otsa pistetään kurtulle silloin kun pohditaan vain näitä harvinaisia muotoja. Kenenkään etu - ei varsinkaan havaitsijan - ole yrittää repiä taivaalta ylimääräistä paperille tai filmille. Joten havaitaan jatkossakin se, mitä näemme ja kuvista toteamme. Terveen maalaisjärjen ja huolellisuuden kanssa tämä homma on mukava harrastus!

        J. Korhonen