Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Marko Pekkola (jmpekkol_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 25.04.2000



> | vääntöä aikanaan. Enpä viitis puhua siitä enempää. Parheelia-nimitys
> | tuntuu jo vakiintuneen kielenkäyttöön ja halo-oppaaassa sitä käytetään
> | (muuten kahdella e:llä). Parempi sitten puhua parheelioista kuin
> | sivuauringoista. On vähemmän harhauttavaa.

Parheelia on tyypillistä oikeaoppista kreikasta käännettyä suomea, parhelia yhdellä ee:llä taas on kreikkaa ja englantia. Tämän huomaa jo kurkunpäässä; nekin jotka äkkiseltään suoraan englantia kopioiden kirjoittavat sanan yhdellä e:llä kuitenkin samanaikaisesti meidän muiden halofriikkien kanssa ääneen puhuessaan vaistomaisesti lausuvat
sanan jatkuvasti kahdella ee:llä; eli kyseessä on tyypillinen suomalaiseen ääni- ja kielikorvaan iskostunut muunnos; yhtä peruuttamattomasti härmäläisyyteen kuuluva asia kuin rymättyläisen veräjän seinään keväthangilla lentänyt paska.

Periaatteessa voisimme keskenämme käyttää vaikka mitä termiä, mutta sitten se pitäisi valtamediaan ja Ursan kirjoihin kirjoitettaessa kuitenkin korvata paremmin oikeaoppista Suomen kieltä vastaavalla versiolla, minkä ulkopuolelta tulevan korjauksen uhriksi joutuminen ei harvinaisten ilmiöiden konkarieksperteille ole erityisen mieltä ylentävää. Parempi vapaaehtoisesti tehdä kielenhuoltoa etukäteen kuin jälkikäteen yksin istuskella pimeässä oppineiden korjatessa ylhäisesti kättemme kirjovaa tuotantoa.

Marko



Marko Pekkola
Tahdet ja avaruus -journal
Ursa astronomical association
Address: Raatimiehenkatu 3 A 2
FIN-00140 Helsinki
Finland
Tel.: (09) 68404050
Cellular phone: (050) 3687468