Avaruus 2001 Kaapelitehdas 31.10.-2.11.2003

N¹yttelyEsitelmätToimintaaLiikenneyhteydetJärjestäjätYhetistyökumppanitWebTVLehdistö

Avaruus 2003 -näyttelyyn liittyviä kuvia

Kuvaa klikkaamalla saa esiin korkearesoluutioisen kuvan

Beagle II on jouluna 2003 Marsiin laskeutuva luotain. Laskeutuja on pääosin brittitekoinen, mutta siinä on myös suomalaista tekniikkaa. Näyttelyyn saapuu luotaimen täysikokoinen mallikappale. Kuva ESA
Mars Express on ensimmäinen eurooppalainen Mars-luotain. Se laukaistiin matkaan kesäkuun alussa ja se saapuu perille punaista planeettaa kiertämään nyt jouluna. Beagle II -laskeutuja matkaa Marsiin Mars Expressin mukana. Näyttelyssä on luotaimen malli suhteessa 1:4. Kuva ESA.
Rosetta on erittäin kiinnostava lento komeettaa tutkimaan. Helmikuussa 2004 laukaistava luotain lentää komeetta Churyumov-Gerasimenkon luokse, seuraa sen elämää pitkän aikaa ja sinkoaa sen pinnalle pienen laskeutujan. Rosetta-luotaimen runko on suomalaista tekoa ja sen mukana lentää useista suomalaisia mittalaitteita. Kuva ESA.
Huygens on omalaatuinen amfibio-laskeutuja, koska se saattaa pudota Saturnuksen Titan -kuussa joko kiinteälle pinnalle tai molskahtaa nestemäisestä metaanista koostuvaan mereen. Titan on yksi aurinkokuntamme kiinnostavimmista paikoista. Kuva ESA.
Matka Saturnukseen on pitkä. ESA:n Huygens lentää sinne amerikkalaisen Cassini-avaruusaluksen kanssa ja Cassini välittää Huygensin tiedot myös Maahan. Sen jälkeen kun Huygens on laskeutunut, jatkaa Cassini rengasplaneetan tutkimista. Kuva NASA.
Huygens koostuu kahdesta osasta: itse laskeutujasta ja sitä Titanin ilmakehään saavuttaessa suojaavasta lämpökilvestä. Näyttelyyn saapuu molempien ns. insinöörimallit, jotka ovat identtisiä oikean avaruuslaitteen kanssa. Malleja on käytetty mm. laskeutumiskokeisiin Maan päällä. Kuva ESA.
Ranskalainen Jean-François Clervoy on ESA:n astronauttiryhmään kuuluva avaruuslentäjä, joka on käynyt läpi koulutuksen niin Venäjällä kuin Yhdysvalloissakin, lentänyt kolme kertaa avaruussukkulalla ja vastaa nyt avaruusasemalle lentävän ATV-rahtialuksen kehittämisestä. Kuva ESA.
Clervoy sukkula Atlantiksen ohjaamossa lennolla STS-66 marraskuussa 1994. Kyseessä oli Clervoyn ensimmäinen avaruuslento. Kuva NASA.
Edellisen kerran Clervoy oli avaruudessa lennolla STS-103 joulukuussa 1999. Sukkula Discovery kävi silloin huoltamassa Hubblen avaruusteleskooppia ja Clervoy nosti sen sukkulan robottikäsivarrella aluksen ruumaan korjausta varten. Kuvassa Clervoy on astumassa sukkulan sisään ennen laukaisua. Kuva NASA.
Etelä-Suomi nähtynä avaruudesta Envisat -ympäristösatelliitin MERIS-kameran silmin. Näyttelyyn tulee kiinnostava kokoelma Maan maisemia avaruudesta kuvattuina. Kuva ESA.
Suomi ja Skandinavia MERIS-kameralla nähtyinä. Kuva ESA.
Itämeri kuvassa, joka näyttää lähes kolmiulotteiselta.Kuva on jälleen Envisatin MERIS-kameran ottama. Kuva ESA.
Euroopan eteläinen observatorio on tähtitieteen ESA: Euroopan maat ovat perustaneet yhdessä Chileen, erinomaisten havainto-olosuhteiden maahan, useita suuria observatorioita, joista komein on kenties maailman tehokkain tähtitieteellinen tutkimuslaitos VLT. Tämä huippuobservatorio koostuu neljästä jättikaukoputkesta ja se sijaitsee Atacaman autiomaassa yli kahden kilometrin korkeudessa. Kuva ESO.
ESO on rakentamassa yhdessä Yhdysvaltojen ja Japanin kanssa Chileen suurta radioteleskooppia. Chajchantorin tasangolle Andien luokse, viiden kilometrin korkeuteen, rakennetaan 64:stä antennista koostuva huippuhavaintolaite. Kuva ESO.
Tämä on vielä unelma, mutta ei mahdoton sellainen: sata metriä halkaisijaltaan olevalla peilillä varustettu kaukoputki, joka on kooltaan Eiffel-tornin luokkaa. ESO esittelee tätäkin suunnitelmaansa Avaruus 2003 -näyttelyssä. Kuva ESO.

Takaisin alkuun


Päivitetty 14. marraskuuta 2003 - © Ursa ja Tuotantoyhtiö Kupla Productions Oy (paitsi kuvat) - Postia webmasterille: avaruus2003@kupla.com