28.2.98 Veikko Mäkelä

Ursa Minor 4/97

Kelikalenteri

TERVEISET AULANGOLTA

Jaostokokous pidettiin ja paikalla oli listan mukaan hiukan yli 20 henkeä. Reilusti enemmän väkeä kyllä oli, mutta lista kierteli omia aikojaan. Itse kokous oli luonteeltaan sellainen, että kerroin joistain uutisluonteisista asioista ja laitoin kiertämään muutaman artikkelin ja kirjan. Salon Matti kertoili valosaasteasioista, jotka nekään eivät ole siis unohtuneet. Matti lupautui myös jatkamaan valosaastetoimintaa ja Lamerannan Jorma lupasi puuhata hänen kanssaan. Tarkoitus olisi koota ja laatia valosaasteen vastaista materiaalia, jota voisi valistusluonteisena jakaa ja lähetellä sopiviin kohteisiin. Kirjoituksissa on syytä muistaa, että asiallisella valistuksella pystyy vaikuttamaan. Liialla agressiivisuudella yleensä vain ärsyttää ja pahimmassa tapauksessa vaikutus on aivan toivotun vastainen. Mukana on nyt Matin kirjoitus. Veikko kertoi kokouksessa myös lyhykäisesti omista projekteistaan. Myös Veikolta on pätkä, samoin kuin Ilkan toimittama Kelikalenteri eli havainto-osuus. Että silleen.

Aija-Riitta Elo

MATIN TERVEISET

Hei vaan kaikki.

Aija pyysi minua kirjoittamaan jotakin valosaasteesta ja erityisesti sen vastustamisesta. Yleinen käsityshän on, että me tähtiharrastajat olemme asiassa yksin liikkeellä ja meidän tulee vain sopeutua ja hankkia valosaastesuotimia.

Yksinkertaisesti asia vain ei ole näin. Toki me olemme kait ainut erikoisryhmä, joille taivaalta alas heijastuva valo on suoraan haitaksi, mutta on hyvä pitää mielessä muu luonto sekä turvallisuus yhteiskunnassa, energian kulutuksesta puhumattakaan. Ymmärtääkseni suomalaiset eläimet ja kasvit ovat tottuneet vuorokausirytmiin, jossa valo ja pimeys vuorottelevat säännöllisesti, pimeän jakson lisääntyessä syksyisin, kohti lepokautta mentäessä ja keväisin vastaavasti valoisan jatkuessa yhä pidemmälle, tunnetuin seurauksin. Ajatelkaa tilannetta jossa kasvin pitäisi imeä energiansa lehdistä runkoon ennen talvea, mutta mainosvalot kertovat sille kalenterin näyttävän heinäkuista iltaa. Toisaalta voin kysyä, kuinka moni teistä tai läheisistä ystävistänne on oll ut vähällä ajaa kolarin tai on ajanut sen, koska toisen ajoneuvon valot tai jalankulkijan heijastimet eivät ole erottuneet valosaasteen keskellä. Energiasta en kirjoita pitkästi, koska jokainen osaa laskea taivaalle suunnatun kilowattitunnin hinnan ja sen merkityksen taloyhtiön käyttökatteessa tai lähikaupan hinnoittelussa. (Vinkiksi: vuokrat ja vastikkeet nousevat, samoin, kuin maitolitran hintakin. Ainoa, joka ei nouse on sinun oma palkkasi, koska työnantajasi työntää rahasi valona ilmaan.)

Edellä havaittujen epäkohtien korjaaminen ei ole ylitsepääsemätön urakka. Itse olen tehnyt joitakin koeluontoisia yhteydenottoja varsin myönteisin vastauksin. Ensimmäinen kohteeni oli paikallinen huoltoyhtiö, jonka isännöitsijä lupautui muuttamaan valaisinten hankintapolitiikkaansa. Vastaisuudessa uusia ja vaihdettavia valaisimia asennetaan vain sellaisia, jotka suuntaavat valon horisontin alle. Olisi pitänyt vielä pyytää kirjallinen sitoumus, mutta ehkäpä se olisi ollut liikaa. Toinen ja toivon mukaan tehokkaampi kohde oli Motivan osasto ekokuluttajamessuilla. Motivahan tutkii energiansäästöä ja samalla ympäristön suojelemista. Heidän valisin puolen vastaavansa ei ollut aiemmin huomioinut energian kulutuksessa hukkaan menevää valoa, ainoastaan lamppujen valontuottokykyä suhteessa kulutukseen. Lupaus siis tuli tältäkin suunnalta. Vastaavia kohteita löytyy lähipiiristäsi varmasti paljonkin. Vaatii vain hitusen rohkeutta ottaa asia esille.

Sääjaoston puitteissa on aikanaan tehty selvitystä rajamagnitudeista, mutta se kertoi lähinnä olosuhteista pohjois-etelä akselilla. Tutkimus kannattaisi ehkä tehdä aika-ajoin uudelleen. Nyt olemme tekemässä kaunista ja kohteliasta kirjettä, jonka jaoston vetäjä allekirjoittaa ja lähettää Ursasta. Me jaostolaiset olemme vastuussa siitä, että tutkimme kotipaikkamme ympäristöä ja selvitämme, kuka on vastuussa mistäkin saastuttavasta lampusta. Kun saamme saastuttajien osoitteet lähetämme heille kirjeemme ynnä pienen nipun materiaalia, osta hän saa vinkkejä tavoista, joilla voi pienentää sähkölaskuansa.

Jaoston vetäjä odottelee suomennoksia englanninkielisestä materiaalista sekä jaostolaisten omia vinkkejä. Odotellessamme osoitteita ja kirjettä ottakaamme yhteyttä jokaiseen hyvin tuntemaamme arkkitehtiin, kauppiaaseen, isännöitsijään, sähkösuunnittelijaan, ym. vastuuhenkilöihin. Omakotiasukkaita voi muistuttaa siitä, että koristevalot pensaissa näyttävät hienommilta, jos pihan muut valot on kytkettynä pois.

Yhteiseksi nyrkkisäännöksi otamme, että polttimosta ylimmäksi lähtevän valonsäteen tulee suuntautua viisi (5) astetta horisontin alle.

Näin teoriassa ja nyt taistoon.

Matti T. Salo

KESÄN RAJAMAGNITUDI

Kesän rajamagnitudiprojektiin tuli yksi lisähavainto Teemu Öhmaniltä Äänekosken korkeudelta. Teemun havainto täydentää karttaa mukavasti. Havainto ei ole tehty aivan juhannuksena, mutta lienee riittävän tarkka antamaan kuvaa valoisuuden vaikutuksesta. Lisää havaintoja kaivataan. Vuosien 1994-97 havaintojen pohjalta tehty kartta näyttää oheiselta. Projektin tulokset ovat myös kelijaoston kotisivulla osoitteessa:

http://www.ursa.fi/ursa/jaostot/saa/proj/kesarjm.html

ALUSTAVIA TULOKSIA PERSEIDIEN SÄÄSTÄ

Tähän mennessä kaikki eivät ole vielä ehtineet raportoida perseidien ajan säätilaa, mutta ohessa alustavia tuloksia eri puolilta Suomea.

10/11.8. Havaintoja Helsingistä ja Äänekoskelta. Aivan etelärannikolla roikkui yön aikana paksu pilvi. Muualla Suomessa oli selkeää.

11/12.8. Maksimia edeltävä yö näyttää olleen selkeä laajalla alueella. Havaintoja on Helsingistä, Lohjalta, Tampereelta, Kuusankoskelta, Jyväskylästä, Äänekoskelta ja Oulusta. Pieniyläpilvisyys haittasi paikka paikoin (ainakin Keski-Suomessa ja Oulussa). Havaintokeli oli muuten erinomaisen läpinäkyvä, linnunrata näkyi selvästi ainakin Helsingissä. Aamuyöllä puski ensimmäiset pilvet Tampereelle.

12/13.8. Raskaat pilvimassat vyöryivät Suomen ylle juuri maksimiyönä. Etelä-Suomessa satoi ja ukkosti. Länsi- ja Keski-Suomessa on ollut paikoin rakoja. Helsinki, Lohja, Tampere ja Kuusankoski raportoi pilvistä. Jyväskylässä rakoili puolilta yön, Äänekoskella oli puolen tunnin aukko ja Oulussa oli puolipilvistä.

13/14.8. Jälleen selkeää, kun parven maksimi oli ohi. Havainnot Helsingistä ja Oulusta.

Kiitokset J-P Kalliokoskelle Lohjalle, Jarkko Korhoselle Ouluun, Kari Kuurelle Tampereelle, Arto Oksaselle Jyväskylään, Ilkka Yrjölälle Kuusankoskelle ja Teemu Öhmanille Äänekoskelle.

HAVAINTOJA

Lähettäkääpä loputkin perseidiajan havainnot jaostoon tai minulle (Veikko.Makela@helsinki.fi). Odotan lisää raportteja eri puolilta Suomea, jotta saadaan vieläkin kattavampi otos.

Seuraavaksi kerään tietoja kuunpimennyksen 16/17.9. aikaisesta säätä. Lähettäkää havaintoja tarkkuudella selkeä|puolipilvinen|pilvinen. Tiedot kesken pimennyksen tapahtuneista säänmuutoksista (selkeni|pilvistyi) ovat myös tervetulleita. Kummastakin säätapahtumasta on odotettavissa raportit UMIin ja verkkosivuille.

Veikko Mäkelä

KELIKALENTERI 1997


ENGLISH SUMMARY

There are some words about the meeting during Cygnus 97, light pollution and projects concerning the weather during the Perseids together with the observations.