21.2.98 Veikko Mäkelä

Ursa Minor 6/97

Kerhopalsta

Kerho- ja yhdistystoimintajaosto kokoontui lokakuun lopulla Hollolaan perinteiseen seminaariinsa. Tämän vuotisen seminaarin aiheina olivat valtakunnalliset tapahtumat, tähtinäytännöt sekä nuorisotoiminta.

Valtakunnallisista tapahtumista eniten mietittiin tähtipäiviä, mutta Cygnuksien järjestelyihin tuotettiin eniten hyviä ideoita. Tähtiharrastuspäivää käsiteltiin lähinnä yhdistysten kokouksessa, jossa päätettiin selvittää Hollannin suunnalla jo kahdesti kokeillun pimeän yön soveltuvuutta Suomen oloihin ja tähtiharrastuspäivään. Heidän ideana on ollut pimentää kaikki tarpeeton valaistus määräajaksi 31.10.1998 ja lasketuttaa ihmisillä Otavan tähtiä wc-paperirullan lävitse. Tempaus olisi siis kannanotto ja toimintaa myös valosaastetta vastaan. Vaikka kyseiselle ajanjaksolle osuukin täysikuu, niin onnistuessaan kansainvälinen tapahtuma toisi mukavasti julkisuutta.

TÄHTIPÄIVÄT

Vuoden tärkeimmän tähtiharrastustapahtuman järjestelyt saivat ansaitusti eniten huomiota ryhmätyöskentelyssä.

Tähtipäivien nykyiseen imagoon ei tähtiharrastusväki ole varauksettoman tyytyväisiä. Eniten kohennusta kaipaisi tilaisuuden arvostus itse harrastajakunnassa. Onhan Tähtipäivät perinteikäs tapahtuma ja nyt uudella paikallaan keväässä myös havaintokauden päättäjäistilaisuus. Jokaiselta riviharrastajalta ja toimihenkilöltä voisi siis syystä odottaa arvokasta suhtautumista päiviin.

Tähtipäiviä voitaisiin pitää juhlatilaisuutena, jonne pukeudutaan tyylikkäästi ja jossa käyttäydytään, kuin vähän paremmassa tilaisuudessa konsanaan. Saman arvonannon tulisi näkyä myös tähtipäivien ohjelmassa. Perinteisen sekamelskan sijaan näyttelyide n tulisi muodostaa oma messumainen kokonaisuutensa, jossa näytteilleasettajina olisivat tähtitieteelliset yhdistykset, muiden lähialojen yhdistykset, lähialojen yritykset, oppi- ja tutkimuslaitokset sekä yksityiset harrastajat. Tällainen näyttely suunnat taisiin selkeästi suurelle yleisölle, jolla olisi sinne myös vapaa pääsy.

Ursa toimisi tasavertaisena näytteille asettajana muiden näytteille asettajien kanssa. Se tosin voisi myös jakaa toimintojaan omiksi osastoikseen esim. kirjamyynti, planetaariot(kouluopetus), Alcor(Helsingin paikallistoiminta) sekä jaostot jaostotoimik unnan alaisuudessa. Jaostotoimikunnan tehtävänä olisi näin esitellä tähtiharrastuksen eri muotoja.

Tähtipäivien esitelmien tulisi käsitellä ajankohtaisia merkittäviä tapahtumia ja esitelmöitsijöiden tulisi olla arvovaltaisia henkilöitä.

Tapahtuman luonnetta kohottaisi myös Stella Arcti-palkinnon jakaminen lauantaina iltapäivällä, suurimman yleisö- ja toimittajamäärän ollessa paikalla. Lehtien, radion ja TV:n toimittajille tulee lisäksi järjestää oma lehdistötilaisuus, jossa paikalla o vat tuoreet palkinnon saajat sekä Ursan ja paikallisen isännän hallituksien edustajat, mieluummin puheenjohtajatasolla.

Tähtipäivien yhteyteen voidaan liittää myös erilaisia kokouksia ja pienimuotoisia seminaareja, olosuhteiden niin salliessa. Kerhojaoston seminaarissa nousi esille esim. paikallisten fysiikan- ja kemianopettajien kokoontuminen. Tätä kokoontumista tukisi oivasti myös tähtitieteen kouluopetusta esittelevä näyttelyosasto, josta opettajat voisivat noutaa heitä varten kootun opetuspaketin.

Tähtipäivien illanvietto suunnataan vain harrastajille. Se järjestetään jossakin kabinettityylisessä paikassa, jonne on ulkopuolisilta pääsy kielletty. Paikan tulisi kuitenkin olla kohtuullisen lähellä, ajatellen omin kyydein paikalle saapuvia. Illanvi eton ohjelman tulee olla enempi humoristinen ja isäntäyhdistyksen edustajan tulee toivottaa vieraat tervetulleiksi illanviettoon lyhyellä tervetuliais puheella.

URSA VASTAA

Seminaarissan luotiin myös pohjia listalle, jota voitaisiin käyttää ohjenuorana toteutettaessa tulevia tähtipäiviä.

Ursa (Helsinki) vastaa tähtipäivillä seuraavista asioista:luennoitsijoiden hankkiminen, rahoitus tappiotakuun kautta, paikallisen järjestäjän ohjeistaminen ja jatkuva opastaminen, valtakunnantasoisten näytteilleasettajien kutsuminen, kutsuvieraiden kut suminen yhdessä paikallisen yhdistyksen kanssa sekä kutsuvieraiden opastaminen ja seuranpito heille. Kutsuvieraille tulisi järjestää "samanarvoista seuraa", kuin vieras itse on. Tarvittaessa siis Ursan hallituksen jäsenten tulisi hoitaa asia henkilökohta isesti.

Ursan vastuulla tulisivat olemaan myös valtakunnallinen tiedotus, messuohjelman tekeminen, painatus ja jakelu sekä muu mainonta ja näytteilleasettajille jaettava materiaali.

Ursan tulee vastata myös yleistajuisen tähtitiedenäyttelyn rakentamisesta tähtipäiville. Tällainen näytely ei kuuluisi varsinaisiin näyttelyosastoihin, vaan olisi erillinen kokonaisuus.

Kokonaisuutenaan Tähtipäivistä rakennettaisiin näin suomalaisen tähtitieteen ja -harrastusen sekä avaruusteollisuuden vuotuinen kohtaaminen ja esittäytyminen suurelle yleisölle.

CYGNUS

Vaikka tähtipäivät veivätkin suurosan ryhmätyöajasta, niin ideariihessä tuotettiin tavaraa myös Cygnuksen osallekin. En ryhdy tässä selittämään pitkästi kaikkia kivoja ideoita, koska toisaalla tässä lehdessä on jo juttua tulevasta Cygnuksesta. Ideariih en karsimaton lista löytyy myös ennemmin, tai myöhemmin jaoston nettisivuilta. Oleellisia kehittämisen paikkoja Cygnuksissa olisivat nonstoppina pyörivät ohjelmat ja lyhyemmät koulutukselliset tilaisuudet. Kävijätutkimus osoitti kesällä 97 suuren joukon o sallistujista käyneen vain parissa kolmessa jaostokokouksessa. Näille osanottajille siis pitäisi rakentaa mielekästä puuhaa. Seminaariväen mieleen tuli nopeasti jaostojen rooli ja vastuu C:n ohjelmaa luotaessa. Kuinka paljon kultakin jaostolta voisi oikea sti vaatia ?

Toinen kolmesta kehittämisen kohdasta oli yhdistysten ja yksityisten harrastajien rooli tapahtuman rakentumisessa. Voisi hyvin ajatella jonkin paikallisyhdistyksen jäsenten paistelevan muurinpohjalettuja ja keräävän näin pientä tuloa seuransa kassaan. Vastaavia myyntiartikkeleita olisivat myös grillimakkara, kahvi+pulla sekä tietysti hernekeitto. Yksityiset harrastajat voisivat rakennella omia koulutuspainotteisia ohjelmanumeroitaan vähän samaan tapaan, kuin jaostot.

Viimeinen ja kolmas aihe on tiedotus. Vaikka kuinka seminaariväki yritti, ei löytynyt yhtäkään tuoreempaa Cygnusta, jossa tiedotus olisi toiminut moitteettomasti. Huomautettavaa löytyi niin ennakkotiedotuksessa, leirinaikaisessa tiedottamisessa, kuin ajo-opasteissakin. Tosin tiedämme, että tielaitokset saattavat olla raivostuttavankin tiukkoja omien määräystensä kanssa ja Cygnuksen järjestelijöillä ei silloin ole juurikaan sananvaltaa opasteiden kokoon, väriin ja sijaintiin.

Kesän 1998 Cygnuksella pyritään tiedotus ottamaan erityisen tarkkaan seurantaan. Uutuuksina tulevat Cygnus News -lehti sekä yhteiset, päivittäiset info-tilaisuudet. Myös ilmoitustaulu pyritään asettamaan paikkaan, jossa se on kaiken toiminnan keskell ä.

Cygnus-pallo on nyt tiedotuksen ja ohjelman osalta teillä arvoisat lukijat. Meidän jokaisen on kannettava vastuumme ohjelman onnistumisesta ja siitä, että otamme lähetetyn tiedon vastaan.

Annan nyt tilaa arvoisille seminaarin osanottajille muiden käsiteltyjen asioiden kuvailemiseksi.

Matti T. Salo

TÄHTINÄYTÖSKORTIT

Tähtinäytöskortit on jo useamman vuoden ajan kerho- ja yhdistysjaostossa vireillä ollut projekti. Konkreettisiin tuloksiin päästiin vuoden 1997 kerho- ja yhdistysseminaarissa Hollolassa.

Kortit on tarkoitettu sekä tähtinäytösten "mainostauluiksi" yleisölle että näyttäjien opiskelumateriaaliksi ja "lunttilapuiksi". Kortit ovat kaksipuolisia, joista toinen on yleisöpuoli ja toinen näyttäjän puoli. Tornin ovelle, alakertaan tms. voi ripus taa näkyville illan näytöksessä olevien kohteiden kortit esim. muovitaskuihin. Näyttäjä voi valmistella näytöstään kotonaan tai tornin lämpimässä huoneessa lukaisemalla valitsemiensa kohteiden selostuksen. Itse näytöstilantessa korttia voi käyttää muistin virkistämiseksi, jos ei muista jotain olennaista tietoa tai lukuarvoa. Tarkoitus ei kuitenkaan ole, että näyttäjä lukisi selostuksen suoraan kortista yleisölle. Sellainen on aika tylsää.

Korttisarjassa on myös muutamia kortteja, joissa ei ole "yleisöpuolta". Näissä kerrotaan näytöksissä tarvittavia yleisasioita, jotka eivät ole sidottu mihinkään erityiseen kohteeseen. Tällaisia ovat esim. maailmankaikkeuden mittasuhteet.

Korttien valmistamiseen ovat osallistuneet: Risto Lehti, Veikko Mäkelä, Yrjö Pullinen ja Markku Pyykkönen.

Ohessa valmiit ja tekeillä olevat kortit. Kursiivilla on merkitty mahdolliset toteutettavat lisäkortit. HTML-version ohella on myös tarjolla Adobe Acrobat ja PageMaker 6.5 -tiedostot:


Aurinkokunta

  • Aurinko
  • Kuu
  • Venus
  • Mars
  • Jupiter
  • Saturnus
  • Merkurius

Tähdet ja kaksoistähdet

  • Sirrah
  • Albireo
  • Mizar ja Alcor
  • Cor Caroli
  • Denebola

Avoimet tähtijoukot

  • Plejadit (M45)
  • NGC 752
  • Misam (h ja Chi Per)
  • M35
  • Villihanhi (M11)
  • Praesepe (M44)

Tähtisumut

  • Orionin sumu (M42)
  • Nostopainosumu (M27)
  • Lyyran rengassumu (M57)
  • Äyriäissumu (M1)
  • Pöllösumu (M97)

Pallomaiset tähtijoukot

  • Herkuleen pallomainen
  • tähtijoukko (M13)
  • M15
  • M3
  • M92
  • M71

Galaksit

  • Andromedan galaksi (M31)
  • M81 ja M82
  • M65 ja M66

Muut aiheet

  • Ilmakehän häiriöt
  • Mittasuhteet (aurinkokunta ja lähin tähti)
  • Mittasuhteet (muu avaruus)

TEKNISTÄ TAUSTATIETOA

Korttien alkuperäistiedostot, "masterit" on valmistettu PageMaker 6.5 -ohjelmalla Windows-ympäristössä. Kuvien piirtämiseen on käytetty mm. CorelDraw 3.0 ja 7.0 sekä Adobe PhotoShop 3.0 -ohjelmistoja. Pagemakeriin kuvat on kuitenkin upotettu Windows Me tafile -muodossa.

Näppärimmin kortteja saa tulostettua Abode Acrobat Reader -ohjelmalla. Acrobat-tiedostot (.pdf) on luotu suoraan PageMakerista tallentamalla. Acrobat Reader on ilmainen ohjelma, jonka voi hakea suoraan Adoben WWW-palvelimelta. Acrobat Reader -tiedostoj a et kuitenkaan pysty enää muokkamaan, mikäli on tarvetta muuttaa kortteja omiin tarkoituksiin sopiviksi.

Kortit on myös saatavilla HTML-muodossa. Nämä on myös luotu suoraan PageMaker-ohjelmasta tallentamalla. Tosin koodia on jouduttu hiukan muokkaamaan ja siistimään. Kortin sommitteluun on käytetty HTML:n taulukoita. Jotta kortin saa hyvin tulostettu A4-a rkille, on mahdollista, että selaimen kirjasinasetuksia joutuu muuttamaan. On mahdollista myös kopioida kortin lähdetiedosto kuvineen omalle koneelle ja koodia muuttamalla saada kortti sopivaksi arkille.

Kortit on kerhojaoston sivuilla osoitteessa:

http://www.ursa.fi/ursa/jaostot/kerho/nkortit

Nyt tarvittaisiin apua korttien tekstein kirjoittamiseen. Vain neljä korttia oli tätä kirjoittaessa valmiina, eikä kukaan (myöskään seminaarissa olleista) ollut allekirjoittanutta lukuunottamtta ilmoittautunut vapaaehtoiseksi.

Veikko Mäkelä

KERHO- JA YHDISTYSTOIMINTASEMINAARI

NUORISOTYÖRYHMÄN SAAVUTUKSET

Kolmipäiväinen kerhoseminaari lumisehkossa Hollolassa tuotatti runsaahkosti käyttökelpoista materiaali lapsi- ja nuorisotyön käyttöön.

Toiminnan tueksi kootaan Toimintaideatietokanta Tikki ja sen oheen Kehityspolku. (Tikki kulki aiemmin nimellä OSTAT.)

Kehityspolku tarjoaa sekä toiminnan ohjaajalle että ohjattaville henkilöön katsomatta tavoitteellisen pitkäaikaisen reitin tavallisesta ihmisestä tähtiharrastajaksi kasvamiseen.

Kehityspolku jakautuu viiteen asteeseen. Ensimmäisellä asteella ihminen saatetaan tajuamaan, kuinka mielenkiintoista tähtiharrastus on. Viidennellä asteella ihminen on kehittynyt jo tähtiharrastajaksi ja pystyy itse valitsemaan, mitä elämältään hal uaa. Ensimmäisen ja viimeisen kehitysasteen väliin jäävät toinen - neljäs aste, jotka johdattelevat tähtiharrastajaa kehityksessä eteenpäin.

Kehityspolulla kullakin asteella opetettavat asiat ovat selitetty luettelonomaisesti. Varsinaiset konkreettiset toteutusohjeet löytyvät Toimintaideakortistosta.

Kehityspolun tarkoituksena on siis tarjota esimerkinomaisia tiedollisia kokonaistavoitteita toiminnan pitkäjänteisyyden ja mielekkyyden varmistamiseksi. Nuoremmille eri asteiden suorituksen jälkeen, eli silloin, kun kyseiset asiat on esim. kerho ssa opetettu, annetaan "palkinnoksi" kaunis rintamerkki, jonka voi tilata Ursasta. Puh. 09-174 048, x mk/min + vk, rintamerkit xx mk/kpl.

Nuorten kerholaisten, aktiivi-, ym. sisäpiirinuorten yhteistyötä ja yhteydenpitoa kehitetään, jotta he tutustuisivat muihin valtakuntamme nuoriin ja jotta mukaantulo yhteisiin valtakunnallisiin tapahtumiin ja ekskursioihin helpottuisi.

Yhteistyötä varten perustetaan postituslista nuoriso-l@ursa.fi. Mukaan ovat tervetulleita lämpimästi pukeutuneina kaikki maamme aktiiviset (enemmän tai vähemmän sellaiset) nuoret.

Nuorisopostituslistalla tähtiharrastajanuoret voivat vapaamuotoisesti keskustella keskenään. Kyse ei siis ole varsinaisesta toiminnan suunnittelusta vaan leppoisasta rupattelusta.Virallisluontoisempi kerhotoiminnan kehittämiskeskustelu käytäköön edelle en kerholistalla.

Seminaarissa yhteistyöhön päättivät osallistua mm seuraavat Ursan, Turun ja Lahden Ursan nuoret:Sanna Ahvenainen, Noora Santavuori, Antti Heikinmäki, Lassi Puodinketo, Kukka Viitala ja Tuomo Roine.

Toimintaideakortisto löytyy Ursan www-sivuilta osoitteesta http://www.ursa.fi/ursa/jaostot/kerho/tikki/
ja kehityspolku http://www.ursa.fi/ursa/jaostot/kerho/kehitys/

Nuorisopostilistalle voit liittyä ilmoittamalla halustasi ylläpitäjä Panu Ahjokselle, Panu.Ahjos@ursa.fi

Eeva-Kaisa Ahlamo, Panu Ahjos