15.4.97 Veikko Mäkelä

Ursa Minor 4/96

Kerhopalsta

Cygnus oli ja meni, kuten niin monena menneenäkin vuotena. Lappeenrannassa ei jälleenkään saatu aikaiseksi mitään mullistavaa, mutta kasapäin muistui mieliimme keskeneräisiä asioita. Päällimmäisenä on kadonneet messu- ja näyttelyseminaarin paperit. Eli jos kellään on hallussaan muistiinpanoja Ylöjärvellä pidetystä seminaarista, toimittakoon kopiot niistä jaostolle. Cygnuksella havaittiin myös tarve kirjallisesta ohjemateriaalista valtakunnallisten tapahtumien järjestäjille. Lähinnä kyseeseen tulevat Cygn ja tähtipäivät. Vaikka ajatus ilmaantui paljon kerhojaoston kokouksen jälkeen, niin päätös opastavien tekstien liittämisestä Messu- ja näyttelyoppaaseen ennätettiin tehdä. Jotta oppaaseen saadaan käyttökelpoista tietoa esitän tässä koko jaoston puolesta pyynnön tähtipäivät tai Cygnuksen järjestäneille yhdistyksille materiaalin saamiseksi jaostolle.

YHDISTYSKALENTERI

Vuosisitten aloitettu kalenterin kokoaminen alkaa tuottaa jonkinlaisia tuloksia. Edelleen kaivataan päivämääriä erilaisista tapahtumista. Cygnuksella tapahtumat päätettiin jakaa neljään ryhmään, joten kullekin vuoden päivälle voi tulla neljäkin tapahtumaa. Ryhmän yksi muodostaa tähtitiede ja tutkimus, ryhmän kaksi avaruustekniikka ja -tutkimus. Seuraavat ryhmät ovat maapallo ja ilmakehä sekä tähtitieteen harrastus. Ryhmät merkitään aakkoisin, erotukseksi itse päivämäärästä. Malliksi julkaistaan tässä lokakuun osuus kalenterista. Tästäkin puuttuu vielä monia tapahtumia, kuten muistakin kuukausista. Lisäyksiä siis odotellaan.

LOKAKUU

4.10. B Ensimmäinen tekokuu, neuvostoliittolainen Sputnik 1 laukaistaan kiertoradalle vuonna 1957.
5.10. B Robert Hutchings Goddard syntyy Worcesterissa, Massachusetissa vuonna 1882. Goddard on Amerikan astronautiikan isä.
7.10. B Luna 3 ottaa ensimmäiset valokuvat Kuun kääntöpuolelta vuonna 1959.
8.10. B Congreven raketteja käytetään ensimmäisen kerran. Tämä tapahtuu Napoleonin sodissa vuonna 1806, 18 purje- ja soutualuksen hyökätessä Boulognen satamaan ja ampuessa 14,5 kilon raketteja, joiden pituus on 1,1 m, halkaisija 10 cm, vakaussauvojen pituus 4,6 m ja kantomatka 2750 m. Monet raketit lensivät ranskalaisten laivojen yli ja sytyttivät osia kaupungista tuleen.
A Ejnar Hertzsprung syntyy vuonna 1873. Hänet tunnetaan mm. Hertzsprung-Russell -diagrammista, jolla kuvataan tähtien pintalämpötila-luminositeettijakaumaa.
9.10. A Karl Schwartzschild syntyy vuonna 1873.
C Jenny ja Antti Wihurin rahasto myöntää 1995 40.000 mk:n apurahan Marko Riikoselle ja Jukka Ruoskaselle tutkimusmatkan suorittamiseksi talvella 1996 -97 Venäjän Oimjakoniin Siperiassa. Projektin nimenä on "Arktiset halot ja jääkiteet äärimmäisen alhaisissa lämpötiloissa".
11.10. A Wilhelm Olbers syntyy vuonna 1758.
16.10. A Seuraava Suomessa täydellisenä näkyvä auringonpimennys vuonna 2126.
18.10. A 51 Pegasi -tähden vierestä löydetään noin puolet Jupiterin halkaisijasta oleva planeetta. Löytö tehtiin vuonna 1995 radioastronomisin menetelmin. ??
22.10. B Venera 9 ottaa ensimmäiset kuvat Venuksen pinnalta vuonna 1975.
29.10. B Galileo-luotain lentää pikkuplaneetta Gaspran ohi vuonna 1991. Kyseessä oli ensimmäinen pikkuplaneetan ohilento.
30.10. B 1981 Neuvostoliitto lähettää Venera 13 -luotaimen tehtävänään laskea robottilaboratorio Venuksen pinnalle.

Sepä siinä Cygnuksesta ja siellä tapahtuneesta. Edessä on jälleen antoisa syksy monien monien tähtitieteellisten asioiden parissa.

SYYSSEMINAARI 15. - 17.11.1996 JÄRVENPÄÄSSÄ

Kerho- ja yhdistystoimintajaosto järjestää jälleen vuotuisen seminaarinsa ja se palaa takaisin pääkaupungin kupeeseen. Paikkana on perinteikäs Niemennokan huvila Järvenpään Vanhankylänniemessä. Seminaarin aiheena on kerhomuotoinen tähtiharrastustoiminta. Seminaarin aikana tutustutaan eri yhdistysten järjestämään kerhotoimintaan, kerhotoiminnan tueksi julkaistuun materiaaliin sekä keskustellaan aiheesta ja tuotetaan uusia hyviä ideoita.

Seminaarin aikana osallistujat jakautuvat välillä kahteen tai kolmeen ryhmään, pohtimaan erikoiskysymyksiä. Yksi ja ehkä tärkein osa-alue on nuortenkerhot. Kautta koko maamme on kantautunut tietoja, että nuortenkerhot tarvitsisivat lisää opastusta, virikkeitä ja materiaalia, vetäjien koulutuksesta puhumattakaan.

Seminaari alkaa perjantaina kello 19.00 ja päättyy sunnuntaina klo 16.00. Huvilalla on majoitustilat 20 hengelle sekä sauna, takka ja keittiö astiastoineen. Jaosto ei järjestä yhteistä ruokailua, mutta kahvia ei tarvitse jokaisen ryhtyä itse keittelemään. Majoitusta ajatellen paikalla on siis vuoteet ja niissä patjat, viltit ja tyynyt. Itse tarvitsee tuoda vain lakanat ja tyynyliinat. Jos viikonloppuna sattuisi olemaan selkeätä on paikan välittömässä läheisyydessä kohtuullinen havaintopaikka, vaikkapa ki rihavainnoille.

Niemennokan huvila sijaitsee Helsingin puhelinluettelon karttalehdellä 86, ruudun 05/58 vasemmassa alalaidassa, Niemennokantien päässä. Paikalle on helppo osata Matkailukeskukseen, eli leirintäalueelle opastavia tienviittoja seuraten ja lopuksi kohti uimarantaa. Seminaaripaikka on iso kaksikerroksinen, keltainen puutalo uimarannan parkkipaikan vieressä.

Lisätietoja sekä ilmoittautumiset Matti T. Salolle p. (09) 271 2313 tai Ursaan Veikko Mäkelälle.

Tähtikirkasta syksyä ja aktiivista kerhovuotta.

Matti T. Salo