Ursa ry
Perustettu 1921
 

Etusivu
Haku
Uudet sivut
 

Yleistä
Yhteystiedot
Lehti
Kirjakauppa
Toimintaa
  Jaostot
  >Havaintovälineet
  >>Valokuvaus
  >>>Digikuvaus
Ajankohtaista
Uutisia
Muut palvelut

webmaster (a) ursa.fi 3.10.06

Kuvien jälkikäsittelystä

Filmikuvaajan työ päättyi kuvien ottamiseen. Diafilmi ei tarvinnut kuin kehityksen, ja tulos oli varma.

Digikuvaajan työ on vasta edessä, kun kuvaaminen on ohi. Yöllä voi kertyä satoja kuvia, jotka käsitellään edelleen tietokoneella. Se vie enemmän aikaa kuin kuvien ottaminen. Tulokset paranevat kuitenkin niin huomattavasti, että vaivannäkö kannattaa.. Suurin muutos filmikuvaukseen verrattuna onkin jälkikäsittely.. Digitaalisia tähtikuvia ei oteta yksittäin pitkillä valotusajoilla, kuten filmille, vaan kerrostamalla useita kuvia. Web-kameralla otetaan esimerkiksi 5-20 tai jopa satoja kuvia 5-100 sekunnin valotusajoilla. Lisäksi otetaan musta ruutu (dark frame) linssi tai peili peitettynä.

CCD-kennon omaa kohinaa sisältävä musta ruutu vähennetään myöhemmin ohjelmallisesti ja samalla varsinaiset kuvat yhdistetään. Tätä kutsutaan pinoamiseksi eli kerrostamiseksi. Näin vähennetään kohina, joka vaihtelee, mutta informaatio erillisissä kuvissa on sama. Himmeät kohteet nousevat esiin.

On kuitenkin huomattava, että pinoamalla ei voi loputtomasti kompensoida lyhyitä valotusaikoja.. Oheinen kuva havainnollistaa asiaa Herkuleen pallomaisen tähtijoukon M92 avulla.. Mitä pitempään yksittäisiä kuvia voi valottaa ilman kohinaa ja jalustan liikettä, sitä parempi lopputulos saavutetaan jälkikäsittelyssä.

Alkuun pääsee yleisillä kuvaohjelmilla, kuten Photoshop ja Paintshop Pro. Niillä voi pinota kuvia ja vähentää mustan ruudun. Tasoja ja histogrammia säätämällä vähennetään kohinaa sekä korostetaan informaatiota ja lopuksi kuvaa voi terävöittää. Tähtiharrastajat suosivat tähtikuvien käsittelyyn tehtyjä kuvaohjelmia. Osa on saatavissa Internetistä ns. shareware -versioina, kuten Registax ja K3CCDTools. Jälkimmäisestä on uusi kehittynyt maksullinen versio, jonka hinta on alhainen..

Alan harrastajat ovat kehittäneet lukuisia tietokoneohjelmia, jotka ovat kaupallisia kuvaohjelmia tehokkaampia. Niiden parissa kuluu aikaa, usein enemmän kuin kuvien ottamiseen, eikä digikuvaus silti ole taikatemppu filmiin verrattuna. Eri ohjelmat soveltuvat paremmin eri tarkoituksiin.. Monien mielestä Registax on parhaimmillaan Kuu- ja planeettakuvissa, kun K3CCDTools tuottaa paremmat syvän taivaan kuvat.. Cadet -ohjelmalla voi lopuksi korjata huonon seurannan pitkillä aikavalotuksilla aiheuttamaa tähtimäisten pisteiden muuttumista viivaksi, mutta vain rajallisesti.

Jälkikäsittelyssä harrastajalla on kaksi ongelmaa. Kuinka paljon kuvaa voi editoida? Jälkikäsittely on syytä lopettaa, jos tuloksena on alkuperäiseen verrattuna manipulaatio. Vaara piilee etenkin Photoshopissa. Siinä on loputtomasti erilaisia toimintoja, joista suurin osa ei sovellu tähtikuvaukseen. Ne on suunniteltu kaupallisiin tarkoituksiin, kuten mainoskuvien käsittelyyn. Toista ongelmaa, epätarkkaa seurantaa tai huonoa tarkennusta ei voi korjata parhaallakaan tietokoneohjelmalla.

Linkkejä kuvankäsittelyyn