Ursa ry
Perustettu 1921
 

Etusivu
Haku
Uudet sivut
 

Yleistä
Yhteystiedot
Lehti
Kirjakauppa
Toimintaa
  Jaostot
  >Havaintovälineet
  >>Valokuvaus
  >>>Digikuvaus
Ajankohtaista
Uutisia
Muut palvelut

webmaster (a) ursa.fi 3.10.06

Digitaaliset järjestelmäkamerat

Harrastajalle paras laite tähtikuvaukseen on järjestelmäkamera, jossa on tarvittavat käsisäädöt sekä aikavalotus eli B. Tällöin CCD-kennoa valotetaan niin kauan kuin laukaisinta painetaan - tarvittaessa useita minuutteja.

Digijärjestelmäkameran etuna on monikäyttöisyys: sitä voi käyttää tähtivalokuvauksen lisäksi vaikkapa mummon ja lasten synttäreiden kuvaamiseen.

DSLR-kameroiden hintakilpailu on viime vuosina ollut niin rajua, että useita malleja on saatavilla alle 900 euron hintaan. Käytettyjä laitteita liikkuu 300-500 euron hintaluokassa..

Järjestelmäkameralla kuvattaessa saavutetaan erittäin merkittävä etu eli kameran CCD-kennon ja kaukoputken peilin tai päälinssin välissä on mahdollisimman vähän linssejä - tavallisimmin vain yksi apupeili.  Tällöin Newton- tai Cassegrain -tyyppisen kaukoputken pääpeilin valo saadaan maksimaalisesti CCD-kennolle ilman ylimääräisten linssien aiheuttamia valohäviöitä ja värivirheitä.  Jo keskikokoisen 100-150 millimetrin kaukoputken valovoima on ylivoimaisesti parempi kuin kameratehtaiden valmistamien objektiivien valovoima.

Kameran ja kaukoputken on sovittava yhteen, sillä tähtivalokuvauksessa kaukoputken pääpeili tai linssi toimii kameran objektiivina ja järjestelmäkameran runko kiinnitetään kaukoputken okulaarin tilalle ilman kameran omaa objektiivia (ks. oheinen kuva).  Tällöin kamera on kaukoputken polttotasolla ja kuva muodostuu suoraan filmille tai ccd-kennolle.  Kameran kiinnittämiseksi kaukoputkeen tarvitaan kameramerkin oma sovite, jossa on toisessa päässä esimerkiksi ns. T-kierre.  Ellei kaukoputken tarkennuslaitteessa ole T-kierrettä se voi olla esimerkiksi barlow-linssissä (josta voidaan ruuvata linssit pois) tai T-sovitteen voi hankkia erikseen.  Mikäli polttotaso on liian lähellä tarkennuslaitetta, tällainen kuvaus ei onnistu.

Esimerkiksi Tal-1 ei tarkennu polttotasolle, sen sijaan Tal-120 -mallissa tämä onnistuu.  Mikäli kaukoputkesta poistaa kuvauksen ajaksi kulmapeilin tai -prisman, tai polttotaso on muuten kaukana tarkennuslaitteesta, väliin täytyy laittaa loittorengas tai vastaava. 

Yleensä linssikaukoputkissa ja Cassegraineissa tarkennusvara on suurempi kuin Newton-kaukoputkissa.  Asia on helppo tarkistaa, jos kaapista löytyy vanha filmijärjestelmäkamera.  Jos se tarkentuu välirenkaan kera kaukoputken polttotasolle, sama onnistuu myös digirungolla.

Digitaalisen järjestelmäkameran valinta on vaikea yhtälö, johon vaikuttavat kuvaajan aikaisemmin omistama optiikka, tottumukset ja mieltymykset sekä tähtivalokuvauksen erityiset vaatimukset. Yleensä kaikki hyvät ominaisuudet eivät osu yksiin minkään kameran kohdalla.

Tähtikuvauksen kannalta tärkeitä valintakriteereitä ovat seuraavat. Kameran CCD- tai CMOS-kennon on oltava vähäkohinainen. Koska tarkentaminen on etenkin sumumaisten kohteiden kohdalla vaikeaa, kamerassa pitäisi olla hyvä ja kirkas etsin. Kuvattaessa auttaa, jos kamerassa on mahdollisuus peilin lukitukseen ennen valotuksen aloittamista. Toiminto vähentää tärähtämisvaaraa.

Yleensä alle 1000 euron kameroissa on vain jokin em. ominaisuus, mutta ei kaikkia. Tavallisimmin on tingitty hyvästä etsimestä, millä hintaa on saatu pudotettua. Lisäongelmia on tuonut kameratehtaiden "pikselisota", ts. APS-kokoisesta kuvakennosta puristetaan yhä enemmän pikseleitä. Kun ensimmäiset DSLR-kamerat tulivat markkinoille, ne tuottivat noin 6,1 Mpix kuvan (3008x2008 pix). Nyt tarjolla on lukuisia malleja, joissa samasta 23,5 x 15,7 mm kennosta on saatu 8-10 Mpix, jopa 12 Mpix. Tuloksena on ollut kohinan lisääntyminen, eivätkä uusimmat dslr-kamerat siksi ole tähtivalokuvauksessa parempia kuin 6,1 Mpix kuvaresoluution tuottaneet hieman vanhemmat mallit.

Kameraa valittaessa kannattaa ottaa huomioon, että pelkkä runko ja T-välirengas eivät riitä. On hyvä selvittää mitä maksaa lanka- tai kaukolaukaisin, jota tarvitaan B-valotusajalla tärähtämisen estämiseksi. Samoin verkkolaite on hyödyllinen lisälaite etenkin kuvattaessa kylmässä, jolloin paristot voivat tyhjentyä kesken kuvauksen.

Hyvä DSLR-kameroiden vertailutaulukko löytyy osoitteesta http://www.dpreview.com/.

Seuraavassa on listattu optisen alan yrityksiä, joilla on sovittimia ja välirenkaita kameran liittämiseksi kaukoputkeen:

Tähtivalokuvausta digitaalisilla järjestelmäkameroilla: