Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Planeetat - Tammikuu 2019

Planeetat

Venus ja Jupiter ovat aamutaivaalla. Mars, Uranus ja Neptunus näkyvät iltataivaalla.

Merkurius

Ei näy.

Venus

Venus on hyvin näkyvissä aamutaivaalla. Planeetta loistaa kirkkaana ”aamutähtenä” kaakkoisella taivaalla. Venus on suurimmassa läntisessä elongaatiossa 6.1. Tuolloin se on peräti 47 asteen etäisyydellä Auringosta eli korkeimmillaan taivaalla. Kaukoputkella katsottaessa Venus näyttäytyy puolivenuksena. Venus ja Jupiter ovat lähekkäin aamutaivaalla 18.1.–27.1. Lähimmillään nämä taivaan kaksi kirkkainta planeettaa ovat aamulla 22.1.

Kuunsirppi on lähellä Venusta aamulla 1. ja 2.1. sekä 31.1.

 

 

Mars

Mars näkyy iltataivaalla Kalojen tähdistössä. Planeetta on väriltään selvästi punainen, mutta  melko himmeä. Kuu on lähellä Marsia illalla 12.1.

 

 

Jupiter

Jupiter on aamutaivaalla Käärmeenkantajan tähdistössä. Planeetta nousee kaakosta aamuhämärässä. Jupiter on lähellä Venusta aamulla 22.1. Kapea kuunsirppi on lähellä Jupiteria aamuhämärässä 3.1.

Saturnus

Ei näy.

 

 

Uranus

Uranus on Kalojen tähdistössä. Planeetta on pimeän saapuessa etelän suunnalla ja nousee Etelä-Suomessa 40 asteen korkeudelle. Uranus erottuu kiikarilla ja pimeällä kuuttomalla taivaalla jopa paljain silmin. 

Uranuksen etsintäkartta löytyy Tähdet 2019 -kirjan sivulta 133.

Neptunus

Neptunus on Vesimiehen tähdistössä matalalla lounaisella iltataivaalla. Planeetta pysyttelee Vesimiehessä aina vuoteen 2022 saakka.

Neptunuksen etsintäkartta löytyy Tähdet 2019 -vuosikirjan sivulta 134.