Svenska | English

  Ostoskoriin/kassalleMaapallon mittaaja

 kpl

Kuva: 
Alaotsikko: V.A. Heiskasen elämä
Tekijät: Kakkuri, Juhani
Painovuosi: 2008
Kuvaus: V.A. Heiskanen nousi fysikaalisen geodesian alalla maailmanmaineeseen jo nuorena tutkijana. Heiskanen kehitti isostaat­tis­ta teoriaa työskennellessään geodesian professorina Teknillisessä korkeakoulussa ja Geodeettisen laitoksen johtajana.

Heiskasen päätyönä voidaan pitää hänen Ohion valtionyliopiston geodesian professorina toteuttamaansa suurhanketta, ns. Columbuksen geoidia. Tämä gravitaatiomittauksista laskettu maapallon pinnanmuodon malli yhdisti maailman geodeettiset järjestelmät ensimmäistä kertaa yhdeksi globaaliksi kartaksi.

Heiskanen suuntautui aluksi tähtitieteeseen. Hän toimi pitkään Ursan puheenjohtajana ja monet suomalaiset tunsivatkin Heiskasen parhaiten tähtitieteen popularisoijana, hänen laajat Tähtitiede I ja II -kirjansa olivat pitkään tähtiharrastajien perusteoksia.

Professori Juhani Kakkurin laatima elämäkerta yhdestä kansain­välisesti vaikuttavimmasta suomalaisesta tieteen­teki­jästä kertoo geodesian kehityksestä ja piirtää elävän henkilökuvan savolaispojan tiestä tiedemaailman huipulle.
Arviot: "Kakkuri tuntee aiheensa hyvin ja on tehnyt huolellista taustatyötä elämäkertaa Veikko Heiskasesta valmistellessaan. Tekstiä värittävät lukuisat anekdootit, joiden todenperäisyyttä ei joistakin karrikoinneista huolimatta ole syytä epäillä. Omakohtaiset muistot Heiskasesta samoin kuin keskustelut hänen sukulaistensa ja työtoveriensa kanssa ovat edesauttaneet Kakkuria tekstin elävöittämisessä."
-- Mika Koskenoja, Arkhimedes 4/2009
Sidontamalli: Sid.
Koko: 145x210 mm
Sivumäärä: 160
ISSN: 0357-7937
ISBN: 978-952-5329-71-1
Julkaisusarja: Ursan julkaisuja 108
Kirjastoluokka: 99.15, 52.6
Sisältö: Kiitokset
Taustaksi
Lapsuus- ja nuoruusvuodet
Tähtitiede
Kartoitustyöt Suomessa
Geodeettinen laitos 1918–1928
Teknillisessä korkeakoulussa
Geoidin tutkija
Isostasian tutkija
Amerikan vuodet
Työtä suomalaisuuden hyväksi
Mainetta ja kunniaa
Lähteet
V. A. Heiskasen julkaisut
Hakemisto


Viimeksi katselemasi

Tuotteet

Otsakkeen kuvat: Timo-Pekka Metsälä